10 juni 2024

Verplichte digitale aangifte dividendbelasting

Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven de aangifte en opgave dividendbelasting verplicht digitaal indienen. Dividenduitkeringen tot en met 2023 konden nog op papier worden ingediend, maar vanaf 1 juli 2024 is dit niet meer mogelijk voor uitkeringen vanaf 2024.

Dividendbelasting

NV’s en BV’s die winst maken en dit uitdelen aan de aandeelhouders moeten over het algemeen dividendbelasting inhouden en afdragen. Het tarief bedraagt 15%.

Le top!

Niet in alle gevallen hoeft dividendbelasting ingehouden worden, bijvoorbeeld als een inhoudingsvrijstelling van toepassing is. Dit is bijvoorbeeld het geval als een bv dividend uitkeert aan een andere bv die 5% of meer van de aandelen houdt.

Digitaal

De aangifte en opgaaf kun je indienen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je kunt ook administratieve software gebruiken of een en ander uitbesteden aan jouw adviseur.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Overzicht fiscale maatregelen uit Hoofdlijnenakkoord
Op 16 mei 2024 hebben de PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord bereikt. Hoewel dit akkoord nog verder uitgewerkt moet worden tot een definitief regeerakkoord, kunnen we nu al verschillende concrete fiscale maatregelen onderscheiden die nader uitgewerkt zullen worden. In dit artikel vind je per thema een overzicht van de genoemde fiscale maatregelen.
Lees verder
arrow right
Verschillende BTW-tarieven voor sauna- en wellnessdiensten
Veel sauna’s bieden niet alleen de mogelijkheid om een saunabad te nemen, maar ook andere diensten zoals hammam- en rassoulrituelen. Voor sauna’s geldt een btw-tarief van 9%, maar dit tarief is niet van toepassing op de genoemde hammam- en rassoulrituelen. Deze zijn belast tegen het reguliere tarief van 21%, volgens het gerechtshof in Amsterdam.
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
IT-auditor
Een interessante functie op het snijvlak van audit, finance en IT. Boordevol vrijheid, uitdagingen, verantwoordelijkheid en klantcontact!
Lees verder
arrow right
Agro: Bevestiging uitspraak fosfaatrechten en pacht
De Hoge raad heeft een eerdere uitspraak over fosfaatrechten bij einde pacht bevestigd. Hierdoor is meer ‘zekerheid’ gekomen over de verdeling van de fosfaatrechten en een vergoeding hierover bij het beëindigen van een pachtovereenkomst.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right