10 juni 2024

Verplichte digitale aangifte dividendbelasting

Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven de aangifte en opgave dividendbelasting verplicht digitaal indienen. Dividenduitkeringen tot en met 2023 konden nog op papier worden ingediend, maar vanaf 1 juli 2024 is dit niet meer mogelijk voor uitkeringen vanaf 2024.

Dividendbelasting

NV’s en BV’s die winst maken en dit uitdelen aan de aandeelhouders moeten over het algemeen dividendbelasting inhouden en afdragen. Het tarief bedraagt 15%.

Le top!

Niet in alle gevallen hoeft dividendbelasting ingehouden worden, bijvoorbeeld als een inhoudingsvrijstelling van toepassing is. Dit is bijvoorbeeld het geval als een bv dividend uitkeert aan een andere bv die 5% of meer van de aandelen houdt.

Digitaal

De aangifte en opgaaf kun je indienen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je kunt ook administratieve software gebruiken of een en ander uitbesteden aan jouw adviseur.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Overzicht fiscale maatregelen uit Hoofdlijnenakkoord
Op 16 mei 2024 hebben de PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord bereikt. Hoewel dit akkoord nog verder uitgewerkt moet worden tot een definitief regeerakkoord, kunnen we nu al verschillende concrete fiscale maatregelen onderscheiden die nader uitgewerkt zullen worden. In dit artikel vind je per thema een overzicht van de genoemde fiscale maatregelen.
Lees verder
arrow right
Suzanne Kroes

Suzanne Kroes

HRM-adviseur

Assistent accountant
Wil jij meedenken met onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers? Ga je graag verder dan enkel cijfers inkloppen en jaarrekeningen opmaken? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen?
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right