17 juni 2024

Verschillende BTW-tarieven voor sauna- en wellnessdiensten

Veel sauna’s bieden niet alleen de mogelijkheid om een saunabad te nemen, maar ook andere diensten zoals hammam- en rassoulrituelen. Voor sauna’s geldt een btw-tarief van 9%, maar dit tarief is niet van toepassing op de genoemde hammam- en rassoulrituelen. Deze zijn belast tegen het reguliere tarief van 21%, volgens het gerechtshof in Amsterdam.

Gelegenheid geven tot baden

Op het gelegenheid geven tot baden is het verlaagde btw-tarief van 9% van toepassing. Dit tarief geldt ook voor saunabaden. In bovengenoemde zaak was de vraag aan de orde of ook op hammam- en rassoulrituelen dit tarief van toepassing is. In het betreffende wellnesscomplex kon men, naast het nemen van saunabaden, namelijk ook dergelijke rituelen ondergaan.

Niet gelijksoortig

Het gerechtshof in Amsterdam komt tot de conclusie dat genoemde rituelen niet gelijksoortig zijn aan saunabaden. Dit blijkt onder andere uit het feit dat voor deze rituelen apart betaald moet worden en deze dus geen onderdeel uitmaken van het standaard saunabad.

Persoonlijke aandacht

Ook is van belang dat het hammamritueel gepaard gaat met persoonlijke aandacht van het personeel. Tijdens het hammamritueel wordt de klant namelijk uitvoerig ingezeept en gescrubd, terwijl bij het rassoulritueel het lichaam diep gereinigd wordt met klei. Daarmee zijn deze behandelingen volgens het Hof eerder te beschouwen als schoonheidsbehandeling dan als het nemen van een bad. De naheffingsaanslag met betrekking tot een hoger btw-tarief voor de hammam- en rassoulrituelen van ruim € 99.000 blijft dan ook in stand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingadviseur
Word onderdeel van ons team, waar klantgerichtheid en kwaliteit voorop staat. Als belastingadviseur ben je niet alleen sparringpartner voor klanten, maar ook voor collega's. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen door de interne en externe trainingen. Met jouw proactieve houding ben jij klaar om bij te dragen aan ons succesvolle kantoor. 
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Fiscaal werkstudent
Op zoek naar een werkplek waar je echt van het fiscale vak kan proeven? Waar je de rest van je carrière profijt van hebt?
Als werkstudent bij Omnyacc leer je alles over het fiscale vak. Van inkomsten-en vennootschapsbelasting tot overdrachts- en schenkbelasting.
Lees verder
arrow right
Bianca Meekel-Stolwijk

Bianca Meekel-Stolwijk

Secretariaat