Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

30 augustus 2022

Vertraging afkoop deel pensioen

Als jouw werknemer met pensioen gaat kan maximaal 10% van het pensioen in één keer worden uitbetaald. Deze optie zou per 1 januari 2023 ingaan, maar is met een half jaar uitgesteld. De ingangsdatum wordt daardoor 1 juli 2023.

Wanneer deels afkopen?

Werknemers die met pensioen gaan in de maand waarin zij de AOW-leeftijd bereiken of op de eerste dag volgend op de maand waarin zij deze leeftijd bereiken, kunnen het bedrag uit laten keren in januari van het jaar erop. In alle andere gevallen kan het bedrag worden uitgekeerd op de ingangsdatum van het pensioen.

Bestedingsdoel vrij

Wat een gepensioneerde met het bedrag ineens wil gaan doen, staat hem of haar vrij. Zo kan het gebruikt worden voor een vakantie, maar bijvoorbeeld ook voor aflossing van een hypotheek.

Pensioenakkoord

De mogelijkheid tot afkoop is een onderdeel van het Pensioenakkoord. In 2019 hebben sociale partners het Pensioenakkoord gesloten en daarin maatregelen afgesproken inzake de modernisering van pensioenen. Het Pensioenakkoord sluit beter aan bij de huidige arbeidsmarkt. Daarbij blijft een aantal sterke elementen van de huidige pensioenwetgeving behouden, zoals de fiscale aftrekbaarheid.

Meer tijd voor voorlichting

Door het uitstel hebben pensioenuitvoerders meer tijd om degenen die overwegen van de regeling gebruik te maken, beter voor te lichten en te begeleiden bij hun keuze.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Pensioen ondernemer

Pensioen ondernemer

Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!
Nicolien Remmelink

Nicolien Remmelink

Assistent - accountant

Subsidie voor duurzame energieprojecten (SDE++)

Subsidie voor duurzame energieprojecten (SDE++)

07-03-2023

Via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) stelt het kabinet voor 2023 € 8 miljard beschikbaar. Het doel is door middel van duurzame energie de uitstoot van CO2 te verminderen, af te vangen en op te slaan.
Beperkte gemeenschap van goederen 2023

Beperkte gemeenschap van goederen 2023

16-03-2023

Ben je als ondernemer na 1 januari 2018 getrouwd zonder huwelijksvoorwaarden? Dan geldt de beperkte gemeenschap van goederen en zijn huwelijkse voorwaarden verstandig om op te stellen.
Unit4

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.