26 februari 2025

Verzoek om teruggaaf of naheffing van de gedifferentieerde Whk-premie

Heb je in jouw aangifte loonheffingen een ander gedifferentieerd premiepercentage Whk toegepast dan het door de Belastingdienst vastgestelde percentage? Dan kun je de Belastingdienst verzoeken om een teruggaaf of naheffing. Dit is nu ook mogelijk voor 2025.

Te veel of te weinig premie Whk

Er zijn twee situaties waarin het kan voorkomen dat een werkgever te veel of te weinig premie Whk betaalt.

Dat kan gebeuren als een werkgever te laat, dat wil zeggen na 1 januari, een gedifferentieerd premiepercentage Whk van de Belastingdienst ontvangt. In zo’n geval kan het van de Belastingdienst ontvangen percentage afwijken van het in de aangifte loonheffingen gebruikte percentage. Dat kan ook gebeuren bij starters als zij pas, nadat zij de eerste aangifte loonheffingen hebben gedaan, een gedifferentieerd premiepercentage Whk ontvangen.

Maar ook als een werkgever op tijd een gedifferentieerd premiepercentage Whk ontvangt, kan een werkgever te veel premie Whk betalen. Dat kan gebeuren als de werkgever bezwaar maakt tegen de beschikking waarin het premiepercentage is opgenomen en de Belastingdienst dit percentage daarna moet bijstellen.

Geen correctie, maar formulier

In de hiervoor beschreven situaties hoeft de werkgever geen correctie te versturen voor de gedifferentieerde premie Whk, maar kan hij via een formulier verzoeken om een teruggaaf of naheffing van de premie.

Let op!

Je kunt dit doen voor de jaren 2020 tot en met 2024 én 2025 via het volgende formulier.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingen op afwaardering van dga-schuld
Als directeur-grootaandeelhouder (dga) kun je een lening aangaan bij je eigen bv. Het is belangrijk dat hierbij zakelijke voorwaarden worden toegepast, vooral als de schuld moet worden kwijtgescholden.
Lees verder
arrow right
Voorjaarsnota 2025: wat verandert er?
Op 18 april 2025 is de Voorjaarsnota gepresenteerd. Deze nota bevat belangrijke fiscale en financiële wijzigingen die ondernemers, werkgevers en huishoudens raken. Van aanpassingen in belastingvoordelen tot veranderingen in toeslagen: dit zijn de belangrijkste plannen die – mits goedgekeurd – vanaf 2026 en later in werking treden.
Lees verder
arrow right
Belasting over overwerk, bonussen en andere extra’s 2025
Waarom betaal je zoveel meer belasting over de vergoeding voor overwerk, bonussen en andere extra’s dan over je normale salaris? Dit is een vraag die je als werkgever waarschijnlijk weleens van je werknemers krijgt. Hoe zit het nu echt?
Lees verder
arrow right