28 januari 2020

Visierapport 2020 - horecaondernemers

Uit SRA-BiZ-onderzoek is gebleken dat horecaondernemers met vertrouwen naar 2020 kijken. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'.

De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er spelen echter ook problemen die het ondernemen in de branche bemoeilijken. De grootste rem is het tekort aan personeel, met hogere personeelskosten tot gevolg.

Grotere stijging omzet en winst

Horecaondernemers zijn in hun prognoses voor 2020 wat voorzichtiger dan het mkb als geheel, maar wel veel positiever dan een jaar geleden. De omzetgroei neemt naar verwachting met 10,5% toe, ten opzichte van bijna 5% een jaar geleden. De verwachte winstgroei komt uit op 10,6%, versus 4,2% voor 2019. De horeca schat in dat de inkoopwaarde relatief hard zal stijgen, met ruim 7% (iets minder dan 3% een jaar geleden).

Sterke stijging personeelskosten

De personeelskosten zullen naar verwachting relatief sterk toenemen (+8%, versus 1,2% vorig jaar). Dit is een duidelijke trendbreuk, want sinds 2015 zagen we de prognose voor de personeelskosten elk jaar omlaaggaan. In 2020 krijgt de horeca te maken met twee grote wijzigingen. Ten eerste is een nieuwe cao met hogere lonen ingegaan en zijn de minimumlonen opgeschroefd. Daarnaast is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Daarmee veranderen de regels rond (met name flexibele) arbeidscontracten en ontslag. Omdat de horeca voor een groot deel met flexibel personeel werkt, zal dit de nodige impact gaan hebben.

Efficiency als antwoord op personeelstekort

Horecaondernemers zien voor de komende twaalf maanden vooral kansen in efficiënter werken (genoemd door 47% van de respondenten). Voorbeelden zijn apps die bestellen, betalen en de communicatie met de keuken verbeteren. Tevens kunnen data-analyses de behoefte aan personeel beter voorspellen. Het aanbod van gekwalificeerd personeel wordt als belangrijkste bedreiging gezien. Het personeelstekort in de branche is historisch hoog en dit zal naar verwachting alleen nog maar toenemen.

Financiële gezondheid verbeterd

De financiële positie van bedrijven in de horeca is verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het percentage ondernemingen dat aan de financiële verplichtingen kan voldoen, is gestegen van 76,4% in 2017 naar 79,4% in 2018. Hiermee blijft de branche nog wel achter bij het mkb-gemiddelde, dat verbeterde van 80,1% naar 81,7%.

De investeringen groeien in 2020 naar verwachting relatief hard: 10,2% ten opzichte van 8,7% voor het mkb. Een jaar geleden was hier nog sprake van een lichte daling.

Heb je vragen over het visierapport? Neem gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Niels Gerritsma

Niels Gerritsma

Belastingadviseur

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Wanneer is een pand ondernemingsvermogen?
Ondernemers die inkomstenbelasting betalen, gebruiken sommige bedrijfsmiddelen zowel zakelijk als privé. Afhankelijk van bepaalde voorwaarden kunnen deze middelen worden aangemerkt als privévermogen of als ondernemingsvermogen. Maar wat bepaalt die keuze?
Lees verder
arrow right
Aftrek EIA en MIA beperkt vanaf 2029
De Tweede Kamer heeft een wetsvoorstel aangenomen dat vanaf 2029 een beperking mogelijk maakt in de aftrek van EIA en MIA.
Lees verder
arrow right