28 januari 2020

Visierapport 2020 - horecaondernemers

Uit SRA-BiZ-onderzoek is gebleken dat horecaondernemers met vertrouwen naar 2020 kijken. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-BiZ-visierapport '2020 in Zicht'.

De consumentenbestedingen zullen waarschijnlijk op peil blijven en buitenlandse toeristen weten ons land nog steeds goed te vinden. Er spelen echter ook problemen die het ondernemen in de branche bemoeilijken. De grootste rem is het tekort aan personeel, met hogere personeelskosten tot gevolg.

Grotere stijging omzet en winst

Horecaondernemers zijn in hun prognoses voor 2020 wat voorzichtiger dan het mkb als geheel, maar wel veel positiever dan een jaar geleden. De omzetgroei neemt naar verwachting met 10,5% toe, ten opzichte van bijna 5% een jaar geleden. De verwachte winstgroei komt uit op 10,6%, versus 4,2% voor 2019. De horeca schat in dat de inkoopwaarde relatief hard zal stijgen, met ruim 7% (iets minder dan 3% een jaar geleden).

Sterke stijging personeelskosten

De personeelskosten zullen naar verwachting relatief sterk toenemen (+8%, versus 1,2% vorig jaar). Dit is een duidelijke trendbreuk, want sinds 2015 zagen we de prognose voor de personeelskosten elk jaar omlaaggaan. In 2020 krijgt de horeca te maken met twee grote wijzigingen. Ten eerste is een nieuwe cao met hogere lonen ingegaan en zijn de minimumlonen opgeschroefd. Daarnaast is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden. Daarmee veranderen de regels rond (met name flexibele) arbeidscontracten en ontslag. Omdat de horeca voor een groot deel met flexibel personeel werkt, zal dit de nodige impact gaan hebben.

Efficiency als antwoord op personeelstekort

Horecaondernemers zien voor de komende twaalf maanden vooral kansen in efficiënter werken (genoemd door 47% van de respondenten). Voorbeelden zijn apps die bestellen, betalen en de communicatie met de keuken verbeteren. Tevens kunnen data-analyses de behoefte aan personeel beter voorspellen. Het aanbod van gekwalificeerd personeel wordt als belangrijkste bedreiging gezien. Het personeelstekort in de branche is historisch hoog en dit zal naar verwachting alleen nog maar toenemen.

Financiële gezondheid verbeterd

De financiële positie van bedrijven in de horeca is verbeterd. Uit de analyse van SRA-BiZ blijkt dat het percentage ondernemingen dat aan de financiële verplichtingen kan voldoen, is gestegen van 76,4% in 2017 naar 79,4% in 2018. Hiermee blijft de branche nog wel achter bij het mkb-gemiddelde, dat verbeterde van 80,1% naar 81,7%.

De investeringen groeien in 2020 naar verwachting relatief hard: 10,2% ten opzichte van 8,7% voor het mkb. Een jaar geleden was hier nog sprake van een lichte daling.

Heb je vragen over het visierapport? Neem gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right
Stage Finance & Control
Ben jij een enthousiaste derdejaarsstudent Finance & Control aan de Hanzehogeschool Groningen? Wil jij jouw opgedane kennis in de praktijk brengen en werken aan échte opdrachten in de financiële wereld? Dan is dit jouw kans op een uitdagende meewerkstage bij Omnyacc Assen!
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2025: gebruikelijk loon en vrijwilligersvergoeding
Het normbedrag voor het gebruikelijk loon blijft in 2025 onveranderd op € 56.000 per jaar. Bij de bepaling van het gebruikelijk loon voor een dga en zijn meewerkende partner moet worden uitgegaan van het hoogste bedrag van de volgende opties:
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right