12 april 2021

Voorkom belastingrente bij belastingaangifte 

De belastingaangifte staat weer voor de deur. Verwacht je dat je moet (bij)betalen over het jaar 2020 voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting? Dan ben je misschien ook belastingrente verschuldigd. Voorkom dit door je aangifte op tijd in te dienen of een voorlopige aanslag aan te vragen. 

Aangifte IB of voorlopige aanslag vóór 1 mei 2021

Dien je vóór 1 mei 2021 de aangifte inkomstenbelasting (IB) 2020 in of verzoek je vóór die datum om een juiste voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020? Dan mag de Belastingdienst geen rente berekenen over het in de aangifte of voorlopige aanslag berekende bedrag.

In 2020 was de belastingrente tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Inmiddels is de belastingrente echter al weer een tijdje vastgesteld op 4%. Voorkom deze rente en dien op tijd jouw aangifte in of vraag op tijd om een voorlopige aanslag.

4% belastingrente

Doe je dit niet vóór 1 mei en ligt de dagtekening van de aanslag ná 30 juni 2021? Dan brengt de Belastingdienst vanaf 1 juli 2021 4% belastingrente in rekening.

Aangifte VPB vóór 1 juni 2021 of voorlopige aanslag vóór 1 mei 2021

Ook voor de vennootschapsbelasting (VPB) gelden termijnen waarbinnen de Belastingdienst geen belastingrente mag berekenen. Je moet dan vóór 1 juni 2021 de aangifte vennootschapsbelasting 2020 indienen of vóór 1 mei 2021 om een juiste voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2020 vragen.

2022 weer 8%!

Waar de belastingrente voor de vennootschapsbelasting normaal minimaal 8% bedraagt, is deze tot en met 31 december 2021 tijdelijk verlaagd naar 4%. Maar let op! Vanaf 1 januari 2022 gaat de belastingrente voor de vennootschapsbelasting weer naar minimaal 8%.

Dien je jouw aangifte niet vóór 1 juni 2021 in én vraag je niet om een voorlopige aanslag vóór 1 mei 2021? En ligt de dagtekening van de (voorlopige) aanslag ná 30 juni 2021? Dan brengt de Belastingdienst vanaf 1 juli 2021 4% belastingrente in rekening én vanaf 1 januari 2022 weer minimaal 8%.

Tip!

Zorg dat je nauwkeurig de verschuldigde belasting inschat. Is de schatting te laag, dan berekent de Belastingdienst namelijk over het meerdere alsnog belastingrente vanaf 1 juli 2021. Is de schatting te hoog, dan vergoedt de Belastingdienst echter geen belastingrente over de in eerste instantie te veel betaalde belasting.

Tot slot

Heb je vragen over de inkomsten- of vennootschapsbelasting? Onze belastingadviseurs staan graag voor je klaar. Leg ons jouw situatie voor en wij denken graag met je mee. Neem contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Controleer jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2021
In deze periode valt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2021 op de mat. Heb jij jouw aanslag al ontvangen? Zorg ervoor dat je de voorlopige aanslag goed controleert. De aanslag is namelijk gebaseerd op de van jou bekende gegevens bij de Belastingdienst en dit kan nogal afwijken van de huidige situatie.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips voor de belastingplichtigen
Ben jij benieuwd welke eindejaarstips je nog kunt inzetten voor jouw onderneming? Van aftrekbeperking box 1, het afkopen van je alimentatieverplichting tot schenken. Het komt allemaal aan bod. 
Lees verder
arrow right
Is bijtelling mogelijk zonder dat de werkgever de auto bezit?
Indien iemand een auto van de zaak ter beschikking heeft, wordt hij of zij geconfronteerd met de bekende bijtelling. Het is niet noodzakelijk dat de ter beschikking gestelde auto eigendom is van de werkgever. Deze uitspraak is gedaan door de rechtbank Noord-Holland.
Lees verder
arrow right
Marc de Bood

Marc de Bood

Assistent-accountant

Verhoging van minimumloon per 1 juli
Per 1 juli 2024 wordt het minimumloon toch met 1,2% verhoogd, zoals besloten door de Tweede Kamer na aanneming van een motie. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland hadden echter gewaarschuwd tegen deze extra verhoging, vanwege de reeds aanzienlijke stijging van het minimumloon en de daarmee gepaard gaande sterke toename van loonkosten.
Lees verder
arrow right