21 december 2020

Voorkom verliesverdamping

Ben jij bekend met verliesverdamping? Dit houdt in je dat je een verlies uit het verleden niet meer kunt verrekenen. Het verrekenen van verliezen is in de tijd namelijk beperkt. Voorkom dat je een verlies uit het verleden niet meer kunt verrekenen. 

Hoe lang verrekenen?

Een verlies in de inkomstenbelasting kun je verrekenen met winsten uit de drie voorgaande jaren en de negen komende jaren. In de vennootschapsbelasting (VPB) is dit beperkter. Een verlies verrekenen kan in de VPB met het voorgaande jaar en de zes komende jaren. Verliezen van vóór 2019 kun je nog met de negen daaropvolgende jaren verrekenen in plaats van zes.

Verdampen voorkomen

Heb je nog een verlies uit 2011, dan dreigt het te ‘verdampen’ als je dit niet kunt verrekenen met de winst van dit jaar. Het is immers niet ondenkbaar dat de winst dit jaar vanwege corona tegenvalt. Probeer dan verliesverdamping te voorkomen door de winst wat op te krikken. Misschien kun je meer winst realiseren door de voorgenomen verkoop van een bedrijfsmiddel met boekwinst nog dit jaar te laten plaatsvinden. Of bij verkoop met verlies dit nog even uit te stellen.

Ook kun je wellicht kosten uitstellen en zo naar volgend jaar verplaatsen. Kun je willekeurig afschrijven, bijvoorbeeld op een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel, schrijf dit jaar dan niet extra af en ook niet meer dan nodig. In de inkomstenbelasting kun je daarnaast bijvoorbeeld ook de toevoeging aan jouw oudedagsreserve een jaar achterwege laten.

Sale lease back

Gaat het om grotere bedragen, dan is een sale-lease-backconstructie wellicht een oplossing. Je verkoopt jouw bedrijfspand of bedrijfsmiddel met boekwinst en leaset het daarna weer terug. De boekwinst valt dan geheel of deels weg tegen het verlies dat anders dreigt te verdampen. Is dit voor jou een mogelijke optie, ga dan in overleg met jouw adviseur.

Heb je vragen over het voorkomen van verliesverdamping? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingdienst en verlof: impact op reiskostenvergoedingen
Onder bepaalde voorwaarden kan een onbelaste vergoeding worden verstrekt voor reiskosten naar het werk en kosten voor thuiswerken. Het is onder andere belangrijk of er 'in de regel' naar het werk gereisd wordt of thuis wordt gewerkt. Wanneer heeft ouderschapsverlof na geboorteverlof invloed op de mogelijkheid om deze vergoedingen door te blijven betalen?
Lees verder
arrow right
Pensioen ondernemer
Je kunt als ondernemer niet vroeg genoeg beginnen met het vormen van jouw eigen basisinkomen. Onze pensioenspecialisten staan voor je klaar!
Lees verder
arrow right
Jan Bouma

Jan Bouma

Salarisadviseur

Sjoerd Vlasman

Sjoerd Vlasman

Relatiebeheerder

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right