15 februari

Voorlopige stop op afbouw salderingsregeling zonnepanelen

Het wetsvoorstel om vanaf 2025 de salderingsregeling voor zonnepanelen geleidelijk af te schaffen, heeft geen goedkeuring gekregen van de Eerste Kamer. Hierdoor lijkt de voorgestelde afbouw van de salderingsregeling voorlopig niet te worden doorgevoerd.

Salderingsregeling zonnepanelen

De salderingsregeling houdt in dat de energie die u met uw zonnepanelen teruglevert aan jouw energieleverancier verrekend wordt met de energie die jij afneemt van jouw energieleverancier. Neem jij meer af dan dat jij teruglevert, dan ben jij over het meerdere de met jouw energieleverancier afgesproken prijs per kWh verschuldigd. Lever jij meer terug dan dat jij afneemt, dan krijg jij over het meerdere de met jouw energieleverancier afgesproken prijs per kWh voor de meer teruggeleverde kWh.

Let op!

In het verleden wilden energieleveranciers voor meer teruggeleverde kWh nog weleens dezelfde vergoeding geven als jij zou moeten betalen voor meer afgenomen kWh. Op dit moment ligt de gemiddelde terugleververgoeding echter zo’n beetje nog maar tussen de 4 en 9 cent per kWh, een en ander afhankelijk van de energieleverancier.

Voorgestelde afbouw salderingsregeling

Het demissionaire kabinet vond de salderingsregeling niet meer nodig omdat de aanschaf van zonnepanelen goedkoper is geworden en de energieopbrengst per zonnepaneel hoger. Daarom was het voorstel om de salderingsregeling vanaf 2025 in stappen geleidelijk af te bouwen. Vanaf 2031 zou de salderingsregeling dan volledig zijn afgeschaft.

Eerste Kamer niet akkoord

De Tweede Kamer nam het voorstel aan, maar de Eerste Kamer kon zich niet vinden in dit voorstel en nam het dan ook niet aan. Dit betekent dat de afbouw van de salderingsregeling zoals die vanaf 2025 was voorgesteld, voorlopig niet doorgaat.

De Eerste Kamer gaf de regering nog wel een opdracht mee om een overheidscampagne te ontwikkelen waarin kleinverbruikers van zonnepanelen geïnformeerd worden over het nut van gedragsverandering. Het elektriciteitsnet wordt namelijk minder belast als kleinverbruikers de door hen opgewekte stroom gebruiken op momenten dat het stroomnet minder vol is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Salderingsregeling zonne-energie op termijn afgeschaft
Er is vanuit de Tweede De Tweede Kamer ingestemd met het op termijn afschaffen van de salderingsregeling op zonne-energie. Of de salderingsregeling ook daadwerkelijk wordt afgeschaft, hangt af van de Eerste Kamer die ook nog met het voorstel moet instemmen.
Lees verder
arrow right
Private investeerders
Private investeerders, participatiemaatschappijen en andere bronnen van geld zijn mogelijk een oplossing.
Lees verder
arrow right
Nieuwe zonnepanelen viewer RVO
Op RVO.nl is een viewer beschikbaar om te controleren of gebouwen en parkeerplaatsen geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook kunnen eventuele belemmeringen worden geïdentificeerd, om vervolgens naar oplossingen te zoeken.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Subsidies
Er zijn ruim 3.000 subsidies in Nederland, alleen zijn nog veel mogelijke subsidies en regelingen onbekend. Maak jij al gebruik van de mogelijkheden?
Lees verder
arrow right