15 februari 2023

Voorschot TEK-subsidie verlaagd

Het voorschot van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is verlaagd van 60 naar 50%. Ook zijn de prijzen bekend waarmee ondernemers kunnen berekenen of hun energiekosten voldoende zijn om voor de subsidie in aanmerking te komen.

Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb

De TEK is een subsidie voor mkb-bedrijven die veel energie verbruiken en daardoor extra getroffen worden door de stijging van de energieprijzen. Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden kunnen een voorschot krijgen dat dus 50% van de voorlopige tegemoetkoming bedraagt. Oorspronkelijk was dit 60%, maar vanwege de dalende energieprijzen probeert men zo te voorkomen dat bedrijven te veel voorschot ontvangen.

Let op!
Maakt jouw bedrijf onderdeel uit van een groep ondernemingen? Ook dan kun je, onder voorwaarden, mogelijk in aanmerking komen voor de TEK.

Tip!

Ook stichtingen, culturele instellingen en semipublieke instellingen die voldoen aan de voorwaarden van de TEK-regeling, kunnen een aanvraag indienen.

Voldoe je aan de voorwaarden?

Je komt alleen in aanmerking voor de TEK als jouw energiekosten meer dan 7% van jouw omzet bedragen. Dit wordt berekend aan de hand van modelprijzen voor gas en elektra voor 2022. Deze modelprijzen zijn inmiddels bekendgemaakt en bedragen voor gas € 2,41 per kuub en voor elektra € 0,59 per kWh. Nu deze prijzen bekend zijn, kun je berekenen of je voor de TEK in aanmerking komt. Op de site van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland zijn hiertoe enkele rekenvoorbeelden opgenomen.

Verdere voorwaarden TEK

De TEK kent ook enkele andere voorwaarden. Zo moet het jaarlijks verbruik minstens 5.000 kuub gas of 50.000 kWh elektriciteit bedragen. Tevens moet je voldoen aan de mkb-toets; daarvoor geldt dat je minder dan 250 werknemers in dienst hebt en een omzet van maximaal € 50 miljoen en/of een balanstotaal van maximaal € 43 miljoen heeft. Je vindt alle voorwaarden op RVO.nl.

Let op!

Je kunt de TEK nog niet aanvragen. Wij zullen je informeren zodra dit mogelijk is.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) in hoofdlijnen
De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is op hoofdlijnen uitgewerkt. De regeling is in het leven geroepen om energie-intensieve mkb-bedrijven financieel te ondersteunen vanwege de huidige hoge energieprijzen.


Lees verder
arrow right
Versoepeling van omzetvoorwaarde TEK
De omzetvoorwaarde van de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) regeling wordt versoepeld. Eerder is vastgesteld dat de energiekosten van het bedrijf tenminste 12,5% van de omzet moeten uitmaken. Dit wordt 7%. Hierdoor komen meer mkb-bedrijven in aanmerking voor de TEK.
Lees verder
arrow right
Nieuwe zonnepanelen viewer RVO
Op RVO.nl is een viewer beschikbaar om te controleren of gebouwen en parkeerplaatsen geschikt zijn voor zonnepanelen. Ook kunnen eventuele belemmeringen worden geïdentificeerd, om vervolgens naar oplossingen te zoeken.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent-accountant/relatiebeheerder
Voor kantoor Den Burg (Texel) zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Je hebt een afgeronde opleiding Bedrijfseconomie of Accountancy, minimaal 4 jaar relevante werkervaring en affiniteit met automatisering. Je bent klantgericht, een teamspeler en je bent pro-actief. Jij denkt mee met de klant én met je collega's. Jij ziet dat automatisering ontzettend belangrijk is voor de toekomst voor onze branche. Je wilt je als professional blijven ontwikkelen en je ziet jezelf doorgroeien naar een leidinggevende rol.
Lees verder
arrow right
Elektrische bedrijfsauto's: SEBA-aanvragen
Vanaf 23 april 2024 om 07.00 uur kunnen ondernemers die overwegen een volledig elektrische bedrijfsauto aan te schaffen, de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Deze subsidie kan oplopen tot maximaal € 5.000 per bedrijfsauto. Let op: Dit is het laatste jaar dat SEBA beschikbaar is.
Lees verder
arrow right