6 juni 2023

Agro: vrijstelling fosfaat bij organische stofrijke mest

Gebruik je organische stofrijke mest, zoals bijvoorbeeld compost of strorijke vaste mest? Dan hoef je, onder voorwaarden, niet alle fosfaat mee te tellen.

Fosfaat beperkt meetellen

Vanaf 2023 telt, onder voorwaarden, minder fosfaat mee als je bepaalde organische stofrijke meststoffen gebruikt. Dit geldt op gras- en bouwland.

25% van fosfaat meetellen

Gebruik je compost? Dan hoef je maar 25% van het fosfaat mee te tellen.

75% van fosfaat meetellen

Je hoeft maar 75% van jouw fosfaat mee te tellen als je de volgende mestsoorten gebruikt: champost of strorijke mest van runderen, paarden, geiten, schapen en/of biologisch gehouden varkens.

Per perceel minimaal 20 kg fosfaat uit organische stofrijke mest

De vrijstelling geldt als je op een perceel minimaal 20 kg fosfaat uit één of meer organische stofrijke mestsoorten gebruikt. De vrijstelling geldt voor maximaal de fosfaatgebruiksnorm van het perceel.

Stel je voert 60 kg fosfaat uit compost aan op een perceel met een gebruiksnorm van 60 kg fosfaat per ha. Je telt dan 25% van de fosfaataanvoer mee (15 kg). Je hebt dan nog 45 kg ‘ruimte’ (60-15). Je kunt dit opvullen met compost of andere meststoffen. Je rekent voor dit deel 100% van de fosfaat.

Met deze vrijstelling fosfaat wordt het gebruik van organische stofrijke mest gestimuleerd. Maak er gebruik van als dat op jouw bedrijf past.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Reorganisatie en ontslag
Onze HRM-specialisten en arbeidsrechtjuristen staan klaar om je van a tot z te begeleiden.
Lees verder
arrow right
Jan Schipper

Jan Schipper

Registeraccountant

Update lonenspecial
In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Lees verder
arrow right
Accountant
Een team vol met experts binnen de Accountancy: dat vind je in Zwaagdijk en Heemstede. Maar ook, een hoge mate van professionaliteit, uitdagende adviesopdrachten, klantcontact en een prettige werksfeer (al zeggen we het zelf).
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right