8 december 2022

Agro: wijzigingen ‘Mest’ per 2023

Vanaf 1 januari 2023 treden veel nieuwe regels in werking. Hieronder staan enkele nieuwe regels vanuit het 7e Actieprogramma en derogatie.

Vanaf 2023

De volgende onderdelen zijn inmiddels definitief vastgesteld:

  • Uitrijden drijfmest op bouwland vanaf 16 maart. Voor ‘vroege teelten’ blijft ‘vanaf 16 februari’ gelden, mits je het uitrijden tijdig meldt aan RVO. Hiervoor komt nog een lijst met gewassen.
  • Op zand- en lössgrond op ieder perceel eens in de vier jaar een rustgewas telen. Ook hiervoor komt nog een gewaslijst beschikbaar.
  • Invoering realtime Vervoersdocument Dierlijke Mest (rVDM). Dit geldt ook voor forfaitaire transporten.
  • Verlaging derogatienormen voor alle gebieden. De gebieden met de lage norm worden uitgebreid. De lage norm gaat ook voor klei- en veengrond met een ‘slechte waterkwaliteit’. Veel hierover is nog onduidelijk. Op percelen in Natura 2000-gebieden en in Grondwaterbeschermingsgebieden geldt geen derogatie meer.
  • Derogatiebedrijven:
    • Aanscherping graslandvernietingsregels op klei- en veengrond.
    • Verplicht vanggewas na mais ook op klei- en veengrond met een lage derogatienorm.

Vanaf 2023 veranderen veel regels. Schakel gerust hulp in als je twijfelt over de toepassing van bepaalde voorwaarden en regels.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Relatiebeheerder
Meedenken met de klant, ondersteuning bieden met tussentijdse financiële inzichten en relevante managementinformatie. Dat zijn enkele verantwoordelijkheden die jij draagt. Uiteraard samen met het team!
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Wtza: verantwoordingsplicht
Lever je zorg? En heb je een Wtza-vergunning? Dan ben je vanuit de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verplicht jaarlijks verantwoording af te leggen aan de overheidsinstantie CIBG over de manier waarop je het geld uit de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorgverzekeringswet en/of VWS-subsidie besteedt. 
Lees verder
arrow right
Marijke Uittenbogaard

Marijke Uittenbogaard

Salarisadviseur