19 april 2024

Vrijstelling overdrachtsbelasting: taxatiewaarde of koopsom bepalend?

Wanneer je een huis koopt, moet je in principe over de aankoopprijs overdrachtsbelasting betalen. Er is echter een vrijstelling van overdrachtsbelasting voor mensen tussen 18 en 35 jaar oud, onder bepaalde voorwaarden, die deze vrijstelling nog niet eerder hebben gebruikt.

Max € 510.000

Deze vrijstelling is voor woningen met een prijs van maximaal € 510.000 (2024). Daarbij is tevens vereist dat de woning na verkrijging anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gebruikt gaat worden.

Koopprijs lager dan werkelijke waarde

In een uitspraak van de rechtbank Den Haag ging het om een woning met een koopsom van € 395.000. Vanwege de financiering van de woning was enkele maanden voor de aankoop een taxatie uitgevoerd waarbij de waarde op € 430.000 was uitgekomen. In de leveringsakte was voor de overdrachtsbelasting deze taxatiewaarde aangehouden en dus was er 2% overdrachtsbelasting geheven (destijds was de vrijstellingsgrens € 400.000). De koper ging hiertegen in bezwaar.

Rechtbank: taxatiewaarde bepalend

De rechtsbank stelde de inspecteur echter in het gelijk en achtte de taxatiewaarde van € 430.000 bepalend, zodat de vrijstelling niet van toepassing was. De taxatie was objectief tot stand gekomen door de woning te vergelijken met soortgelijke woningen. Bovendien was de taxatie enkele maanden eerder dan de verkoop uitgevoerd, in een stijgende woningmarkt.

Zonder makelaar

De woning was bovendien zonder inschakeling van makelaars verkocht. Dit bevestigde het vermoeden van de rechtbank dat de verkoopprijs afweek van de werkelijke waarde. De rechtbank achtte de vrijstelling dan ook niet van toepassing zodat de verschuldigde overdrachtsbelasting € 8.600 bedroeg.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Voorwaarde bewoning overdrachtsbelasting
In sommige gevallen kom je bij de aankoop van een woning in aanmerking voor een vrijstelling of verlaagd tarief van 2% voor de overdrachtsbelasting. Daarvoor is onder meer vereist dat de woning binnen twaalf maanden wordt betrokken.
Lees verder
arrow right
Hogere vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters in 2024
Als beginnende huizenkoper kom je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. De woningwaarde moet echter onder een bepaald bedrag blijven, dat per 1 januari 2024 is verhoogd naar € 510.000.
Lees verder
arrow right
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Richard Zaagemans

Richard Zaagemans

Pensioen- en Inkomensadviseur

King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
JIJ!

JIJ!

Belastingadviseur