24 augustus 2022

Geen andere waardepeildatum WOZ door corona

Er komt geen wijziging van de datum waarop de WOZ-waarde van een pand wordt vastgesteld vanwege de coronacrisis. De overheidsmaatregelen vanwege corona zijn niet aan te merken als een specifiek voor het pand geldende, bijzondere omstandigheid.

Peildatum

De WOZ-waarde van een pand wordt jaarlijks vastgesteld. De peildatum is in principe 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld. Alleen in een aantal specifieke gevallen wordt de waarde bepaald op 1 januari van het jaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld.

Specifieke, bijzondere omstandigheid

Een van de gevallen waarbij hiervan wordt uitgegaan, is wanneer een pand een waardeverandering ondergaat als gevolg van een specifiek voor het pand geldende, bijzondere omstandigheid. In een rechtszaak was de eigenaar van enkele winkelpanden van mening dat de coronacrisis als een dergelijke, bijzondere omstandigheid moest worden aangemerkt.

Minder winkelen vanwege corona

De eigenaar van de winkelpanden voerde aan dat er tijdens de coronacrisis minder winkelend publiek was geweest. Hierdoor waren de huurprijzen neerwaarts onder druk komen te staan. Ook had zijn bank de panden met gemiddeld 20% afgewaardeerd. Daarom had naar zijn mening de waardepeildatum voor de WOZ-waarde voor 2021 niet 1 januari 2020 moeten zijn, maar 1 januari 2021.

Geen overheidsmaatregelen

Op grond van de wetshistorie zijn de overheidsmaatregelen vanwege corona niet aan te merken als een specifiek voor het pand geldende, bijzondere omstandigheid. Tot deze conclusie komt de rechtbank Oost-Brabant in de uitspraak. Wel blijkt uit de wetshistorie dat voor de waarde vaststelling veeleer de uiterlijk, fysieke kenmerken van een pand van belang zijn. De rechtbank stelt de betreffende gemeente dan ook in het gelijk.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ondernemingsraad (OR)
Door de medezeggenschap en inspraak van medewerkers versterken zij jou bij het ondernemerschap.
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right
Stage in de controlepraktijk (vanaf september 2024)
Wij zijn opzoek naar een enthousiaste en leergierige student die met zijn of haar (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Het is namelijk de bedoeling dat jouw onderzoeksresultaten toegevoegde waarde leveren en (wellicht door jezelf) worden geïmplementeerd binnen onze organisatie. 
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right