Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

24 augustus 2022

Geen andere waardepeildatum WOZ door corona

Er komt geen wijziging van de datum waarop de WOZ-waarde van een pand wordt vastgesteld vanwege de coronacrisis. De overheidsmaatregelen vanwege corona zijn niet aan te merken als een specifiek voor het pand geldende, bijzondere omstandigheid.

Peildatum

De WOZ-waarde van een pand wordt jaarlijks vastgesteld. De peildatum is in principe 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld. Alleen in een aantal specifieke gevallen wordt de waarde bepaald op 1 januari van het jaar waarvoor de waarde wordt vastgesteld.

Specifieke, bijzondere omstandigheid

Een van de gevallen waarbij hiervan wordt uitgegaan, is wanneer een pand een waardeverandering ondergaat als gevolg van een specifiek voor het pand geldende, bijzondere omstandigheid. In een rechtszaak was de eigenaar van enkele winkelpanden van mening dat de coronacrisis als een dergelijke, bijzondere omstandigheid moest worden aangemerkt.

Minder winkelen vanwege corona

De eigenaar van de winkelpanden voerde aan dat er tijdens de coronacrisis minder winkelend publiek was geweest. Hierdoor waren de huurprijzen neerwaarts onder druk komen te staan. Ook had zijn bank de panden met gemiddeld 20% afgewaardeerd. Daarom had naar zijn mening de waardepeildatum voor de WOZ-waarde voor 2021 niet 1 januari 2020 moeten zijn, maar 1 januari 2021.

Geen overheidsmaatregelen

Op grond van de wetshistorie zijn de overheidsmaatregelen vanwege corona niet aan te merken als een specifiek voor het pand geldende, bijzondere omstandigheid. Tot deze conclusie komt de rechtbank Oost-Brabant in de uitspraak. Wel blijkt uit de wetshistorie dat voor de waarde vaststelling veeleer de uiterlijk, fysieke kenmerken van een pand van belang zijn. De rechtbank stelt de betreffende gemeente dan ook in het gelijk.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Visionplanner

Visionplanner

Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Echtscheiding en jouw bedrijf 2023

Echtscheiding en jouw bedrijf 2023

22-03-2023

Ga je als ondernemer scheiden? In de meeste gevallen heeft dit gevolgen voor jouw onderneming. Of dit nu een eenmanszaak is of een bv. Een eigen bedrijf maakt een scheiding vele malen lastiger.
Snelstart

Snelstart

SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Strategisch personeelsbeleid

Strategisch personeelsbeleid

Breng jouw personeelswensen in kaart met strategisch personeelsbeleid. Dit helpt om zo effectief mogelijk gebruik te maken van de talenten van jouw personeel.