5 maart 2021

WOZ-waarde bedrijfspand: is coronacrisis een bijzondere omstandigheid?

Wanneer een situatie gezien wordt als een voor het pand geldende bijzondere omstandigheid kan dit de WOZ-waarde van het pand beïnvloeden. Is de coronacrisis zo'n bijzondere omstandigheid?

Waardepeildatum

In een zaak die onlangs door een horecaondernemer voor de rechter werd uitgevochten, werd beslist dat de WOZ-waarde van een bedrijfspand voor het jaar 2017 nog niet door corona werd beïnvloed. De zaak werd pas jaren later voor de rechter uitgevochten, maar voor de WOZ-waarde van panden is de peildatum doorslaggevend.

Bijzondere omstandigheid

De peildatum voor de waardebepaling in het kader van de WOZ, ligt in de regel op 1 januari van het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor de WOZ-waarde wordt vastgesteld. Dat is voor dit jaar dus 1 januari 2020. Dit kan anders zijn als sprake is van een ‘bijzondere omstandigheid’.

Waarde op 1 januari 2021

Bij een verandering in waarde door een specifiek voor het pand geldende bijzondere omstandigheid, wordt de waardepeildatum echter een jaar vervroegd. De waardepeildatum voor WOZ-beschikkingen van 2021 is dan dus 1 januari 2021. De vraag is of de coronacrisis zo’n bijzondere omstandigheid is.

Onderzoek Waarderingskamer

De Waarderingskamer controleert en beoordeelt gemeenten op de uitvoering van de Wet WOZ. Onderzoek in opdracht van de Waarderingskamer bracht aan het licht dat corona inderdaad zo’n bijzondere omstandigheid kan zijn.

Substantiële waardedaling

Voorwaarde is dan wel dat er door de coronacrisis voor een pand sprake is van een substantiële waardedaling. Wat dit precies is, is niet bekend, maar duidelijk is dat het niet om kleinigheden mag gaan.

Horeca en detailhandel

Inmiddels is duidelijk dat met name de horeca, maar ook veel detailhandelszaken, geconfronteerd worden met een aanzienlijke omzetschade door corona. Daarbij is de duur van deze omzetschade onbekend. Het is dan ook verdedigbaar te stellen dat veel panden waarin horeca of detailhandel wordt uitgeoefend, fors in waarde zijn gedaald als gevolg van het leegstandsrisico.

Let op!
In die gevallen is er voor de WOZ-waarde sprake is van een ‘bijzondere omstandigheid’, die ertoe noopt de waardepeildatum voor dit jaar te bepalen op 1 januari 2021 in plaats van 1 januari 2020. Dit zal dan leiden tot een lagere WOZ-waarde.

Heb je vragen over de WOZ-waarde van jouw bedrijfspand? Neem dan gerust contact met ons op.

Bekijk ook ons artikel over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde.

  Lees je dit in 2022? Bekijk dan ook ons nieuwe artikel "Geen andere waardepeildatum WOZ door corona".

  Stage in de controlepraktijk (vanaf september 2024)
  Wij zijn opzoek naar een enthousiaste en leergierige student die met zijn of haar (afstudeer)onderzoek onze controlepraktijk komt versterken. Een unieke kans, want jouw onderzoek is niet alleen van belang voor jouw studie, maar ook voor ons! Het is namelijk de bedoeling dat jouw onderzoeksresultaten toegevoegde waarde leveren en (wellicht door jezelf) worden geïmplementeerd binnen onze organisatie. 
  Lees verder
  arrow right
  Nmbrs
  Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
  Lees verder
  arrow right
  Update lonenspecial 2023
  In de update van de lonenspecial 2023 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten.
  Lees verder
  arrow right
  Pensioen werkgever
  Wat zijn voor jou de beste mogelijkheden? Wij analyseren, implementeren, beheren en controleren jouw werkgeverspensioen.
  Lees verder
  arrow right
  Zomerse bedrijfsuitjes en bijeenkomsten organiseren
  Met de vakantie in zicht en zonnig weer op komst, organiseren veel werkgevers bedrijfsuitjes of gezellige bijeenkomsten op kantoor voor hun personeel. Wat zijn de mogelijkheden binnen de werkkostenregeling dit jaar?
  Lees verder
  arrow right
  Assistent accountant controlepraktijk
  Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
   Lees verder
   arrow right