7 november 2023

Werken vanuit jouw woning, privépand of zakelijk?

Wanneer je als ondernemer vanuit je eigen privéwoning werkt, bestaat de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden deze woning als onderdeel van het ondernemingsvermogen te beschouwen. Het is echter alleen toegestaan om van deze voorwaarden af te wijken als er duidelijk aangetoond kan worden dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie.

Keuzevermogen

Een bedrijfsmiddel dat je zowel privé als zakelijk gebruikt, bijvoorbeeld een computer, behoort tot het zogenaamde keuzevermogen. Gebruik je het bedrijfsmiddel minder dan 10% zakelijk, dan moet je het tot jouw privévermogen rekenen. Gebruik je het juist voor meer dan 90% zakelijk, dan moet je het tot jouw ondernemingsvermogen rekenen. In alle overige situaties mag je in principe kiezen.

Woning als ondernemingsvermogen?

Onlangs kwam een zaak voor het gerechtshof in Arnhem, waarbij de vraag centraal stond wanneer een woning als ondernemingsvermogen kan worden aangemerkt. In deze zaak wilde een tandarts de privéwoning als ondernemingsvermogen aanmerken. De tandarts gebruikte echter slechts een klein deel van de privéwoning zakelijk, namelijk 7,75%. Hierdoor valt de woning in principe onder het privévermogen.

De tandarts voerde aan dat de privéwoning toch als ondernemingsvermogen mocht worden aangemerkt, omdat er sprake was van bijzondere omstandigheden. De tandarts kon vanuit de privéwoning twee andere praktijkpanden binnen een half uur bereiken, hetgeen een vereiste volgens de beroepsregels is. Bovendien gebruikte de tandarts de garage voor het stallen van de zakenauto.

Zakelijke garage niet onderbouwd

Het Hof was met de inspecteur van mening dat de woning verplicht als privévermogen moest worden aangemerkt. Het gebruik van de garage was namelijk op geen enkele manier onderbouwd en dus was het zakelijke gebruik ervan niet aannemelijk. Dit betekende dat aantoonbaar slechts 7,75% van de woning zakelijk werd gebruikt.

Reistijd geen bijzondere omstandigheid

Dat door de aanschaf van de woning de reistijd naar beide praktijkpanden beperkt bleef tot een half uur, was volgens het Hof geen bijzondere omstandigheid die betekende dat de woning als ondernemingsvermogen kon worden aangemerkt. De woning die voorheen door de tandarts bewoond werd, lag namelijk nog dichterbij beide praktijkpanden, zodat het verhuizen naar de nieuwe woning kennelijk door persoonlijke motieven was ingegeven.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingregelingen bij een kantoor aan huis
Het klinkt ideaal: wonen en werken in hetzelfde gebouw. Toch is een thuiskantoor fiscaal gezien niet altijd voordelig. Wanneer beschouwt de belastingdienst je werkplek daadwerkelijk als een werkruimte? Aan welke eisen moeten jij, je onderneming en je werkruimte dan voldoen?
Lees verder
arrow right
Lars Pijlman

Lars Pijlman

Assistent-accountant

Marleen de Graaf

Marleen de Graaf

Assistent-accountant

Overdragen
Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right