4 december 2019

5 tips: Fiscale voordelen

Wilt u goed voorbereid 2020 ingaan? De feestdagen komen eraan en 2019 is alweer bijna ten einde. Dit betekent dat u nog maar even de tijd heeft om de volgende fiscale voordelen te kunnen benutten:

1. Gebruik de vrije ruimte

Via de werkkostenregeling kunt u vergoedingen en verstrekkingen belastingvrij uitdelen, ook aan uzelf als dga. In 2019 bedraagt de vrije ruimte 1,2% van uw fiscale loonsom. Heeft u deze grens nog niet bereikt, gebruik hier dan de decembermaand voor. Een gezellig personeelsfeest of een leuke bonus onder de kerstboom doet het altijd goed!

2. Koop die elektrische auto

Was u al langer van plan een elektrische auto te kopen? Doe dit vanwege de stijgende bijtelling dan nog dit jaar. U betaalt dan nog maar 4% aan bijtelling tot een cataloguswaarde van € 50.000, daarboven 22%. Vanaf volgend jaar is de bijtelling 8% tot een cataloguswaarde van € 45.000 en 22% over het meerdere. Bovendien kunt u nog vijf jaar lang van de lage bijtelling genieten én krijgt u tot een cataloguswaarde van € 40.000 nog eens 27% milieu-investeringsaftrek. Race dus nog even snel naar de dealer.

3. Betaal hypotheekrente half jaar vooruit

Volgend jaar mag u uw hypotheekrente nog maar aftrekken tegen maximaal 46%, dit jaar nog tegen maximaal 49%. Kunt u uw hypotheekrente aftrekken tegen het hoogste tarief, betaal dit jaar de hypotheekrente voor 2020 dan alvast voor een half jaar vooruit. Bij een hypotheek van € 500.000 tegen 4% rente, scheelt dit u toch € 300 netto.

4. Keer uzelf nog wat dividend uit

Dit jaar betaalt u als dga over uitgekeerd dividend 25% belasting, vanaf volgend jaar 26,25%. Maak er dus extra vrolijke feestdagen van en doe uzelf wat extra dividend cadeau. Gaat u niet gelijk lekker 'spenden', dan kan de bv het toegekende dividend ook schuldig blijven tot net na 1 januari. U heeft dan tot die tijd een vordering op de bv. Bijkomend voordeel is dat u dan de belastingheffing voor 2020 in box 3 vermijdt.

5. Schenk uw kinderen ook wat extra

Maak de feestdagen ook voor uw kinderen extra gezellig en schenk nog vóór 31 december belastingvrij tot het bedrag van de jaarlijkse vrijstellingen. Voor kinderen is dat in 2019 € 5.428 per kind. Uw kleinkinderen kunt u belastingvrij met een schenking verwennen tot een bedrag van € 2.173.

Heeft u vragen over de vijf tips? Neem gerust contact op met uw adviseur.


Verplichte digitale aangifte dividendbelasting vanaf 1 juli 2024
Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven de aangifte en opgave dividendbelasting verplicht digitaal indienen. Dividenduitkeringen tot en met 2023 konden nog op papier worden ingediend, maar vanaf 1 juli 2024 is dit niet meer mogelijk voor uitkeringen vanaf 2024.
Lees verder
arrow right
Mathijs de Groot

Mathijs de Groot

Controle

Huwelijkse voorwaarden
Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.
Lees verder
arrow right
Privékilometers en bedrijfsauto's: hoeveel is toegestaan?
Indien een ondernemer of werknemer een bestelauto strikt voor zakelijke doeleinden gebruikt, kan de bijtelling worden vermeden zonder het bijhouden van een kilometeradministratie. Maar wat als die persoon gedurende het jaar de beschikking krijgt over een personenauto of een bestelauto die niet uitsluitend zakelijk wordt gebruikt, en de oorspronkelijke uitsluitend zakelijk gebruikte bestelauto inruilt? Hoeveel kilometers voor privégebruik zijn dan toegestaan?
Lees verder
arrow right
Bijzonder tarief vakantiegeld
Hoe zit het met de loonheffing (voorheffing van de inkomstenbelasting) en de uiteindelijke inkomstenbelasting bij de aangifte? Je vindt hier meer uitleg over uitbetalingen eenmalige uitkeringen zoals vakantiegeld, bonussen etc.
Lees verder
arrow right