19 oktober 2020

Kun jij dit jaar nog belastingvrij schenken?

Ben jij van plan om een schenking te doen? Bijvoorbeeld aan je kinderen, kleinkinderen of iemand anders? Dan betaal je 40% belasting. Dit kun je geheel of deels voorkomen door gebruik te maken van de jaarlijkse vrijstellingen in de schenkbelasting. Wil je dit jaar nog iets schenken, doe dat dan voor 1 januari 2021.

Schenking aan kinderen

Een schenking aan de kinderen komt het meest voor. Hiervoor bestaan verschillende vrijstellingen. Eén ervan kun je ieder jaar opnieuw benutten. In 2020 bedraagt deze jaarlijkse belastingvrije schenking aan kinderen € 5.515 per kind.

Specifieke vrijstellingen

Daarnaast bestaan er voor jouw kinderen eenmalige specifieke vrijstellingen. Zo kun je aan ieder van jouw kinderen tussen 18 en 40 jaar eenmalig € 26.457 schenken. Wordt het geld aantoonbaar gebruikt voor een dure studie, dan bedraagt de vrijstelling eenmalig € 55.114.

Vrijstelling eigen woning

Schenkingen ten behoeve van een aankoop van een eigen woning zijn in 2020 vrijgesteld tot een bedrag van € 103.643. Deze vrijstelling geldt niet alleen voor jouw kinderen, maar voor iedereen, dus ook voor jouw kleinkinderen. Er geldt wel een aantal voorwaarden, waarvan de belangrijkste is dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Kleinkinderen ook fiscaalvrij?

Naast de vrijstelling voor de aankoop van een huis, bestaat er geen specifieke fiscale vrijstelling voor schenkingen aan kleinkinderen. Wel kun je gebruikmaken van de algemene jaarlijkse vrijstelling, die in 2020 € 2.208 bedraagt. Schenk je meer aan jouw kleinkind(eren) dan dit bedrag, dan geldt er voor hen wel een lager belastingtarief.

Tarieven

Schenk je jouw kinderen een bedrag van meer dan € 5.515, dan bedraagt het belastingtarief 10% over het meerdere tot € 126.723 (dit geldt dus niet voor de éénmalige vrijstellingen). Boven dit bedrag is het tarief 20%. Voor kleinkinderen zijn de tarieven 18% tot € 126.723 en 36% over het meerdere, voor willekeurige derden is het tarief 30% tot € 126.723 en 40% over het meerdere.

Heb je vragen over belastingvrij schenken in 2020? Neem dan contact met ons op.

Basecone
Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right
Belastingdienst versoepelt houding bij saneringsakkoorden tot 1 april
Door de coronacrisis hebben veel ondernemers nog steeds financiële problemen. Een saneringsakkoord met schuldeisers kan helpen. De Belastingdienst zal tot 1 april van dit jaar meer flexibiliteit tonen als schuldeiser.
Lees verder
arrow right
Corona update | oktober 2020
Om bedrijven te ondersteunen die door de coronacrisis worden getroffen komt het kabinet opnieuw met steunmaatregelen. De nieuwe steunmaatregelen komen boven op de al bestaande regelingen en betreffen vooral de uitbreiding van de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten). In december van dit jaar wordt opnieuw overlegd over het steunpakket. Je leest alle nieuwe steunmaatregelen in de onderstaande blokken. Het is een handig naslagwerk voor jou als ondernemer. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right