Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

5 januari 2021

Run op subsidie elektrische auto

Ben jij van plan om particulier een elektrische auto aan te schaffen? Wees er dan snel bij. Er is subsidie op de aanschaf van een nieuwe elektrische auto. Echter worden enkel de eerste 277 aanvragen gehonoreerd.

Update 12 januari 2021: de subsidiepot voor de aanschaf voor een nieuwe elektrische auto is leeg. Lees hier meer over in ons nieuwsartikel.

Subsidie particulieren

De subsidie is alleen bestemd voor particulieren. Ondernemers kunnen de subsidie weliswaar ook aanvragen, maar zijn dan verplicht de auto in privé te houden.

Subsidiepot snel leeg

De subsidie was vorig jaar voor het eerst beschikbaar. De aanvragen voor de subsidie voor nieuwe elektrische auto’s was echter zo groot dat de subsidie voor 2020 snel op was. Nieuwe aanvragen werden daarom doorgeschoven naar 2021, maar omdat dit storm liep werd de regeling aangepast. Pas vanaf dit jaar konden nieuwe aanvragen worden ingediend.

Omvang subsidie

De subsidie bedraagt € 4.000 voor een nieuwe elektrische auto en € 2.000 voor een gebruikte. Vanwege de vele aanvragen van vorig jaar is er nu nog maar ruim € 1,1 miljoen beschikbaar voor nieuwe elektrische auto’s. Dit betekent dat slechts 277 aanvragen gehonoreerd worden.

Loterij

Op de site rvo.nl wordt dagelijks vermeld of er nog subsidie beschikbaar is. Je kunt aan de site echter geen rechten ontlenen, omdat de stand van zaken per seconde kan wijzigen. Heb je een aanvraag ingediend maar is het beschikbare budget op, dan wordt de aanvraag afgewezen. Gezien het beperkte budget is het raadzaam de aanvraag zo snel mogelijk in te dienen, maar lijkt de subsidie veel op een loterij.

Let op!

Je komt alleen in aanmerking voor subsidie in 2021 met een koop- of leaseovereenkomst die je hebt afgesloten op of na 1 januari 2021. De datum waarop je de koop- of leaseovereenkomst sloot is leidend. Ook mag de elektrische personenauto niet eerder dan 1 januari 2021 op jouw naam staan.

Tot slot

Heb je vragen over de subsidie voor particulieren op elektrische auto’s? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Leasing auto

Leasing auto

Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Tot 2025 subsidie voor aanschaf of lease elektrische bestelauto

Tot 2025 subsidie voor aanschaf of lease elektrische bestelauto

11-12-2020

Vanaf 1 januari 2025 kunnen steden een zero-emissiezone invoeren. Dit betekent dat nieuwe bestel- en vrachtwagens die na 2025 op kenteken worden gezet emissieloos moeten rijden om in deze stadscentra te mogen komen. Om ondernemers tegemoet te komen is er tot 2025 een subsidie op de aanschaf of lease van een nieuwe elektrische bestelbus.
Eindejaarstips voor de automobilist

Eindejaarstips voor de automobilist

05-11-2020

De eindejaarstips voor automobilisten lees je in dit artikel. Van milieu-investeringsaftrek, tips voor het kopen van een elektrische auto tot verval lage bijtelling en meer.
Hoe zit het met bijtelling als de zakelijke auto tijdelijk niet wordt gebruikt?

Hoe zit het met bijtelling als de zakelijke auto tijdelijk niet wordt gebruikt?

29-10-2020

Stel jij als ondernemer een auto ter beschikking aan een of meerdere van jouw werknemers? Dan is de bekende bijtelling van toepassing. Maar hoe zit dit als de auto tijdelijk niet gebruikt wordt? Bijvoorbeeld omdat je werknemer arbeidsongeschikt is? Lees dan verder.
Doorschuifbepaling subsidie elektrische auto stopt

Doorschuifbepaling subsidie elektrische auto stopt

09-10-2020

De subsidieaanvragen voor een nieuwe elektrische auto werden, vanwege een tekort, naar volgend jaar doorgeschoven. De overheid wil nu van deze doorschuifbepaling af, omdat een deel van het budget van 2021 ook al op is.   
Hoe zit het met de bijtelling voor elektrische auto's?

Hoe zit het met de bijtelling voor elektrische auto's?

21-09-2020

Vervoer en verduurzaming is een thema in het Belastingplan 2021. In het Belastingplan is aangegeven dat voor elektrische auto’s een lage bijtelling geldt tot een maximum cataloguswaarde. Auto’s op waterstof kennen dit maximum niet. En vanaf volgend jaar geldt ook voor auto’s op zonnecellen geen maximum voor de cataloguswaarde. Lees meer.