Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

21 september 2020

Hoe zit het met de bijtelling voor elektrische auto's?

Vervoer en verduurzaming is een thema in het Belastingplan 2021. In het Belastingplan is aangegeven dat voor elektrische auto’s een lage bijtelling geldt tot een maximum cataloguswaarde. Auto’s op waterstof kennen dit maximum niet. En vanaf volgend jaar geldt ook voor auto’s op zonnecellen geen maximum voor de cataloguswaarde. Lees meer.

Lage bijtelling

Voor auto’s zonder CO2-uitstoot geldt dit jaar een bijtelling van 8%. De lage bijtelling geldt tot een cataloguswaarde van € 45.000. Daarboven geldt de gewone bijtelling van 22%. Uitzondering zijn auto’s op waterstof, die een lage bijtelling over de gehele cataloguswaarde hebben.

Auto’s op zonnecellen

Vanaf 2021 zouden ook auto’s op zonnecellen leverbaar zijn, al zal de prijs van zo’n € 150.000 voor velen nog een probleem vormen. In het Belastingplan 2021 is voorgesteld ook voor deze auto’s over de gehele cataloguswaarde de lage bijtelling toe te passen in een poging het rijden in een dergelijke auto financieel wat aantrekkelijker te maken.

Bijtelling omhoog

Dit neemt niet weg dat volgend jaar de bijtelling voor alle auto’s zonder CO2-uitstoot stijgt van 8% naar 12%. Dit was al eerder bij wet geregeld. De hogere bijtelling gaat dus ook gelden voor auto’s op waterstof en zonnecellen, maar zonder maximum cataloguswaarde.

Maximum cataloguswaarde omlaag

Voor ‘gewone’ elektrische auto’s gaat de lage bijtelling vanaf volgend jaar nog slechts gelden voor de cataloguswaarde tot € 40.000. Over het meerdere is de bijtelling 22%. De maximum cataloguswaarde van € 40.000 blijft de komende jaren gehandhaafd, in tegenstelling tot de hoogte van de bijtelling. Die stijgt in 2022 verder naar 16%, in 2025 naar 17%, terwijl vanaf 2026 de gewone bijtelling gaat gelden.

Let op!
Was je toch al van plan een elektrische auto aan te schaffen, doe het dan nog dit jaar. Je profiteert dan nog vijf jaar lang van een lage bijtelling over de eerste € 45.000 van de cataloguswaarde.

Lees hier de complete samenvatting over het thema vervoer en verduurzaming van het Belastingplan 2021. Heb jij vragen over de aanschaf van een elektrische auto? Wij adviseren je graag. Neem dan contact met ons op. 

Dashboarding: tijdig bijsturen

Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.

Rapportages en dashboarding

Financiële rapportages geven inzicht in jouw financiële situatie en vormen de basis voor strategische beslissingen.

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.

Herfinancieren

Het optimaliseren van een financieringsstructuur, oftewel herfinancieren, gebeurt steeds vaker.

Leasing auto

Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.