Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

29 oktober 2020

Hoe zit het met bijtelling als de zakelijke auto tijdelijk niet wordt gebruikt?

Stel jij als ondernemer een auto ter beschikking aan een of meerdere van jouw werknemers? Dan is de bekende bijtelling van toepassing. Maar hoe zit dit als de auto tijdelijk niet gebruikt wordt? Bijvoorbeeld omdat je werknemer arbeidsongeschikt is? Lees dan verder. 

Dienstbetrekking?

Bepalend voor het antwoord voor werknemers is of er nog sprake is van een dienstbetrekking. Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid of loopbaanonderbreking is dit nog steeds het geval en geldt gewoon de bijtelling. Ook als de werknemer de auto helemaal niet kan gebruiken, omdat hij bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt. De auto staat immers nog steeds ter beschikking.

Einde dienstverband

Staat de auto ná het dienstverband nog een tijd ter beschikking, dan geldt de bijtelling niet meer. Wel moet de voormalig werknemer dan belasting betalen over het privégebruik. Hiervoor moet je een reële kilometerprijs hanteren. Het privégenot van de auto wordt belast als loon uit vroegere dienstbetrekking.

Wat voor de ondernemer?

Een dga wordt gelijkgesteld met een werknemer, dus het bovenstaande geldt ook voor hem. Voor de ondernemer in de inkomstenbelasting ligt het anders. Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid blijft de bijtelling gewoon van toepassing, maar bij staking van de onderneming niet meer. De auto zal dan verkocht worden of naar privé overgebracht.

Bijtelling voorkomen?

Soms zal men een bijtelling willen voorkomen. Bijvoorbeeld als een auto langdurig niet gebruikt kan worden en er toch al een auto in het gezin beschikbaar is. In dat geval kan een werknemer de papieren en sleutels bij de baas inleveren, waarna de auto niet meer ‘ter beschikking staat’ en de bijtelling achterwege blijft. Leg een en ander ook schriftelijk vast, zodat je discussie met de fiscus voorkomt.

Let op!

Voor een dga gaat dit niet op, omdat hij zelf over de sleutels blijft beschikken. Dit is alleen anders als het een leaseauto betreft en de dga het leasecontract, indien mogelijk, tijdelijk opzegt.

Heb jij vragen over de bijtelling bij het, al dan niet tijdelijk, niet gebruiken van de auto? Neem dan contact met ons op.

Josien Barhorst-de Visser

Secretaresse / administratie

Arbeidsovereenkomsten

Arbeidsovereenkomsten zijn de basis van de samenwerkingen met jouw medewerkers.

Jeroen Oostdam

Salarisadviseur

Eindejaarstips voor de belastingplichtigen

05-11-2020

Ben jij benieuwd welke eindejaarstips je nog kunt inzetten voor jouw onderneming? Van aftrekbeperking box 1, het afkopen van je alimentatieverplichting tot schenken. Het komt allemaal aan bod. 

Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.