29 oktober 2020

Hoe zit het met bijtelling als de zakelijke auto tijdelijk niet wordt gebruikt?

Stel jij als ondernemer een auto ter beschikking aan een of meerdere van jouw werknemers? Dan is de bekende bijtelling van toepassing. Maar hoe zit dit als de auto tijdelijk niet gebruikt wordt? Bijvoorbeeld omdat je werknemer arbeidsongeschikt is? Lees dan verder. 

Dienstbetrekking?

Bepalend voor het antwoord voor werknemers is of er nog sprake is van een dienstbetrekking. Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid of loopbaanonderbreking is dit nog steeds het geval en geldt gewoon de bijtelling. Ook als de werknemer de auto helemaal niet kan gebruiken, omdat hij bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt. De auto staat immers nog steeds ter beschikking.

Einde dienstverband

Staat de auto ná het dienstverband nog een tijd ter beschikking, dan geldt de bijtelling niet meer. Wel moet de voormalig werknemer dan belasting betalen over het privégebruik. Hiervoor moet je een reële kilometerprijs hanteren. Het privégenot van de auto wordt belast als loon uit vroegere dienstbetrekking.

Wat voor de ondernemer?

Een dga wordt gelijkgesteld met een werknemer, dus het bovenstaande geldt ook voor hem. Voor de ondernemer in de inkomstenbelasting ligt het anders. Bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid blijft de bijtelling gewoon van toepassing, maar bij staking van de onderneming niet meer. De auto zal dan verkocht worden of naar privé overgebracht.

Bijtelling voorkomen?

Soms zal men een bijtelling willen voorkomen. Bijvoorbeeld als een auto langdurig niet gebruikt kan worden en er toch al een auto in het gezin beschikbaar is. In dat geval kan een werknemer de papieren en sleutels bij de baas inleveren, waarna de auto niet meer ‘ter beschikking staat’ en de bijtelling achterwege blijft. Leg een en ander ook schriftelijk vast, zodat je discussie met de fiscus voorkomt.

Let op!

Voor een dga gaat dit niet op, omdat hij zelf over de sleutels blijft beschikken. Dit is alleen anders als het een leaseauto betreft en de dga het leasecontract, indien mogelijk, tijdelijk opzegt.

Heb jij vragen over de bijtelling bij het, al dan niet tijdelijk, niet gebruiken van de auto? Neem dan contact met ons op.

Fiscale bijeenkomst Den Helder
Op dinsdagavond 5 november 2024 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond worden diverse belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2025. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Accountmanager Verzuim & Inkomen
Wil jij organisaties adviseren over verzuimmanagement en inkomensverzekeringen? Kansen signaleren én impact maken binnen een groeiend team? Bij Omnyacc bieden we jou de mogelijkheid om je expertise in te zetten en verder te ontwikkelen. Je geeft objectieve adviezen die passen bij de klant. Woon je in Friesland of Groningen? Dan is deze kans bij Omnyacc jou op het lijf geschreven!
Lees verder
arrow right
Uitstel van opname 10% pensioen ineens
Het opnemen van maximaal 10% van je pensioen ineens wordt op zijn vroegst pas mogelijk per 1 juli 2026. Deze mogelijkheid is opnieuw uitgesteld.
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2023
Om 2023 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden voor het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips. Zo ben jij goed voorbereid. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right