Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

14 januari 2020

Bijtelling auto?

Wist u dat als u uw auto gebruikt voor het werken met vervuilde grond, de fiscus er niet automatisch vanuit gaat dat de auto puur zakelijk gebruikt wordt? U bent gewoon de bijtelling verschuldigd.

Bijtelling

De bijtelling is verschuldigd als een auto ter beschikking is gesteld en er ook privé van de auto gebruik kan worden gemaakt. Alleen als het privégebruik beperkt blijft tot 500 kilometer per jaar, blijft de bijtelling achterwege.

Ook bestelauto's

De bijtelling geldt ook voor bestelauto's. Er geldt wel een uitzondering voor bestelauto's die vrijwel uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Dan is de bijtelling niet van toepassing. Dat is bijvoorbeeld het geval als er alleen een stoel voor de chauffeur is en de rest laadruimte is.

Vervuilde grond

In de betreffende zaak vond een aannemer dat de bijtelling achterwege moest blijven, omdat de bestelauto's gebruikt werden bij het werken met vervuilde grond. Privégebruik lag dus niet voor de hand. Volgens de rechter is dit onvoldoende bewijs en dus bleef de bijtelling in stand.

Wie rijdt in welke auto?

De werkgever had in deze zaak niet bijgehouden welke werknemer over welke bestelauto kon beschikken. Naheffen bij de werknemers was dan ook moeilijk, zodat de naheffing loonbelasting bij de werkgever terecht kwam.

Tip!
Wilt u dit voorkomen, houd dan bij wie van uw werknemers in welke auto rijdt.

Ook naheffing btw

De aannemer kon ook een naheffing btw tegemoetzien. Ook voor de omzetbelasting was hij er namelijk ten onrechte vanuit gegaan dat de auto's uitsluitend zakelijk gebruikt waren.

Heeft u vragen over de bijtelling van uw auto? Neem dan gerust contact met ons op.

Michael Varley

Assistent-accountant

Absorptietheorie: vallen extra inkomsten zzp'er onder winst?

20-08-2020

Heb jij, naast jouw werk als zzp'er, extra inkomsten uit bijvoorbeeld een parttimebaan in loondienst?  Dan kan het zijn dat je gebruik kunt maken van de absorptietheorie waardoor deze extra inkomsten onder winst weggezet kunnen worden. Wanneer mag je dit toepassen? Kurt Findhammer

Operationeel manager

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.

Stabiliseren/reorganiseren

Dit is het moment om jouw organisatie een spiegel voor te houden. Samen stellen wij jouw processen scherp voor de volgende stap.