14 januari 2020

Bijtelling auto?

Wist je dat als je jouw auto gebruikt voor het werken met vervuilde grond, de fiscus er niet automatisch vanuit gaat dat de auto puur zakelijk gebruikt wordt? Je bent gewoon de bijtelling verschuldigd.

Bijtelling

De bijtelling is verschuldigd als een auto ter beschikking is gesteld en er ook privé van de auto gebruik kan worden gemaakt. Alleen als het privégebruik beperkt blijft tot 500 kilometer per jaar, blijft de bijtelling achterwege.

Ook bestelauto's

De bijtelling geldt ook voor bestelauto's. Er geldt wel een uitzondering voor bestelauto's die vrijwel uitsluitend geschikt zijn voor het vervoer van goederen. Dan is de bijtelling niet van toepassing. Dat is bijvoorbeeld het geval als er alleen een stoel voor de chauffeur is en de rest laadruimte is.

Vervuilde grond

In de betreffende zaak vond een aannemer dat de bijtelling achterwege moest blijven, omdat de bestelauto's gebruikt werden bij het werken met vervuilde grond. Privégebruik lag dus niet voor de hand. Volgens de rechter is dit onvoldoende bewijs en dus bleef de bijtelling in stand.

Wie rijdt in welke auto?

De werkgever had in deze zaak niet bijgehouden welke werknemer over welke bestelauto kon beschikken. Naheffen bij de werknemers was dan ook moeilijk, zodat de naheffing loonbelasting bij de werkgever terecht kwam.

Tip!
Wil je dit voorkomen, houd dan bij wie van jouw werknemers in welke auto rijdt.

Ook naheffing btw

De aannemer kon ook een naheffing btw tegemoetzien. Ook voor de omzetbelasting was hij er namelijk ten onrechte vanuit gegaan dat de auto's uitsluitend zakelijk gebruikt waren.

Heb je vragen over de bijtelling van jouw auto? Neem dan gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Hypotheekrenteaftrek bij buitenlands belastingplichtige
Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek als je als Nederlander bijvoorbeeld in België woont? Onder omstandigheden kun je hier toch recht op hebben op het Nederlandse inkomen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft onlangs aangegeven welke rol het totale inkomen hierbij speelt.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Vraag btw zonnepanelen 2022 tijdig terug
Heb je in 2022 zonnepanelen voor op jouw woning gekocht? En heb je de btw hierover nog niet teruggevraagd? Kom dan snel in actie, want je hebt hier nog tot 30 juni 2023 de tijd voor.
Lees verder
arrow right
Wijziging in het betaald ouderschapsverlof augustus 2022
De verlofregelingen voor ouders met pasgeboren kinderen worden steeds verder uitgebreid. Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof via het UWV. Het aanvragen van deze regeling is mogelijk vanaf 9 augustus 2022.
Lees verder
arrow right