19 februari 2021

Achterstallige betalingen melden bij ACM

Als mkb-ondernemer kun je een anonieme melding maken bij de ACM (Autoriteit Consument en Markt) wanneer je niet op tijd betaald wordt door een onderneming die kwalificeert als grootbedrijf.

Online

Melden kan online via de site van de ACM (acm.nl). Meldingen worden één jaar lang geregistreerd. ACM onderneemt geen verdere actie. Wel gebruikt de politiek de gegevens bij de discussie omtrent het verkorten van de wettelijke betaaltermijn voor betalingen van het grootbedrijf aan het mkb van 60 naar 30 dagen.

Check vooraf

Mkb-ondernemingen die een melding willen doorgeven, kunnen vooraf checken of ze tot het mkb behoren en of de afnemer tot het grootbedrijf behoort. Tijdens de check wordt er ook op gewezen dat de rekening niet mag worden betwist, bijvoorbeeld omdat de geleverde goederen niet aan de overeen gekomen eisen voldoen.

Belastingdienst werkt mee aan Europese ID-wallet
De Nederlandse Belastingdienst helpt mee aan de ontwikkeling van de Europese ID-wallet. Met de ID-wallet kunnen persoonlijke gegevens binnen de EU veilig en eenvoudig gedeeld worden. De ID-wallet zal zowel voor bedrijven als voor particulieren beschikbaar zijn.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Langere betalingstermijn bij saneringsakkoord met Belastingdienst
Vanaf 1 juli 2025 kunnen ondernemers met een saneringsakkoord een ruimere termijn krijgen om hun belastingschulden af te lossen. De Leidraad Invordering is hiervoor op die datum aangepast.
Lees verder
arrow right
Iona Dignum

Iona Dignum

HRM-adviseur

Kantoor aan huis 2025
Een kantoor aan huis klinkt praktisch, maar of dit ook fiscaal voordelig is, hangt van veel factoren af. Wanneer erkent de Belastingdienst je werkplek als echte werkruimte? En welke voorwaarden gelden er voor jou, je onderneming en de ruimte zelf?
Lees verder
arrow right