06 maart 2020

KOR voor school? Geen btw-aftrek zonnepanelen

Scholen die flink investeren of al hebben geïnvesteerd in zonnepanelen, zijn vaak slecht af met de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR) in de btw. Zij kunnen de btw op de aanschaf niet terugvragen of moeten soms zelfs de reeds ontvangen teruggave van deze btw terugbetalen.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

De nieuwe KOR is dit jaar ingevoerd. Volgens de regeling kunnen ondernemers met een belaste omzet tot € 20.000 op jaarbasis kiezen voor een btw-vrijstelling. Ze kunnen dan echter ook de aan hen in rekening gebrachte btw niet aftrekken.

Ook scholen kunnen kiezen voor KOR

Anders dan onder de oude regeling, kunnen ook scholen ervoor kiezen om de KOR te gebruiken. Als ze dit doen, is de btw bij de aanschaf van zonnepanelen echter niet aftrekbaar.

Geen KOR?

Kiezen scholen niet voor de nieuwe KOR, dan kunnen zij de btw bij aanschaf van de zonnepanelen wel aftrekken. Zij moeten dan ook btw afdragen over de aan de energiemaatschappij geleverde energie.

Btw terugbetalen?

Scholen die in het verleden de btw op zonnepanelen hebben afgetrokken en nu voor de KOR kiezen, moeten deze afgetrokken btw herzien. Dit hoeft niet als er na het jaar van aanschaf inmiddels meer dan vier jaren zijn verstreken.

Geen herziening tot € 500

De herziening blijft ook achterwege als het gaat om een bedrag van minder dan € 500. Omdat het bij scholen vaak om grotere investeringen in zonnepanelen gaat, schiet men veelal over deze grens heen.

Geen discriminatie

In antwoord op Kamervragen geven de bewindslieden aan dat er geen sprake is van discriminatie ten opzichte van particulieren. Bij particulieren gaat het echter om kleinere bedragen en blijft men vaak onder de grens van € 500.

Europese regelgeving

Ook mag voor scholen geen begunstigend beleid worden gevoerd, omdat de btw-regeling is gebaseerd op Europese regelgeving. Een afwijking hiervan ten gunste van scholen zou hiermee in strijd zijn.

Heeft u vragen over de aftrekmogelijkheden van btw op zonnepanelen, neem dan contact met ons op.



Belastingadviseur
Ben jij er klaar voor om samen met ons te bouwen aan onze fiscale praktijk? Onze uitdagende portefeuille van mkb-ondernemers en auditklanten van fiscaal advies te voorzien? Dit alles met de vrijheid en ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen? Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een allround Belastingadviseur (32-40 uur). Ben jij klaar voor een nieuwe uitdaging? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Doorlopende machtiging SBA en VIA
Jaarlijks verzorgen wij de aangiften voor jou. Dit proces kan steeds efficiënter met de Serviceberichten Aanslag (SBA) en de vooraf ingevulde aangifte (VIA). Elk jaar vroegen wij deze gegevens opnieuw op. Nu kun je voor deze zaken werken met een doorlopende machtiging.
Lees verder
arrow right
Agro: GLMC 7 gewasrotatie: invulling ‘1/3e-eis’
Dit jaar dienen niet-vrijgestelde bedrijven te voldoen aan GLMC 7 'Gewasrotatie', o.a. de '1/3e-eis': jaarlijks op 1/3 van je bouwland een ander gewas telen. Hoe vul je dit in met volgteelt? En wat is de aanpak voor 'vrijgestelde percelen'?
Lees verder
arrow right
Receptie medewerker
Ben jij het vriendelijke gezicht dat onze bezoekers in Leeuwarden verwelkomt en ons team komt versterken? Bij Omnyacc streven wij ernaar om onze klanten elke dag de beste service te bieden. Als receptie medewerker ben jij het eerste aanspreekpunt, verzorg je de uitstraling van ons kantoor en ondersteun je je collega's met diverse taken. Beschik jij over uitstekende communicatieve vaardigheden en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Solliciteer nu en maak deel uit van ons team in Leeuwarden!
Lees verder
arrow right
Dashboarding: tijdig bijsturen
Met een online dashboard heb je altijd en overal inzichtelijk hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Door de financiële visuele samenvatting zie je dit in één oogopslag. Dit maakt het tijdig bijsturen een stuk makkelijker waardoor je sneller kunt schakelen.
Lees verder
arrow right
Lonenspecial 2022
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right