Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

5 juli 2021

Kleineondernemersregeling (KOR) versoepelt 

Heb je als ondernemer een jaaromzet van maximaal € 1.800? Dan kun je de kleineondernemersregeling (KOR) toepassen voor de btw. Je hoeft dit niet te melden aan de Belastingdienst. Daarnaast wordt ook de minimale termijn van drie jaar voor toepassing van de KOR losgelaten.

Aanpassing met terugwerkende kracht

Het ministerie van Financiën heeft besloten dat btw-ondernemers die een jaaromzet hebben van maximaal € 1.800 en de KOR willen toepassen hiervan geen melding meer hoeven te doen. Ook vervalt de verplichte toepassingsduur van drie jaar en de verplichting van opzegging, wanneer je er geen gebruik meer van wil maken.

Het besluit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Dus mocht jouw jaaromzet lager zijn dan € 1.800 en je hebt je nog niet gemeld bij de Belastingdienst, dan hoef je dit niet alsnog te doen.

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

Een btw-ondernemer die een jaaromzet heeft die lager is dan € 20.000 kan gebruikmaken van de KOR. Als je hiervan gebruik wilt maken, meld je je daarvoor aan bij de Belastingdienst. Je hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen. Je rekent namelijk geen btw over de door jou geleverde diensten of producten en je hebt dan ook geen recht meer op aftrek van btw. Kies je voor de KOR, dan moet je er drie jaar gebruik van maken.

Deze eisen gelden dus met ingang van 1 januari 2020 niet meer wanneer jouw jaaromzet lager is dan € 1.800.

Particulieren met zonnepanelen

Een belangrijke groep die van de regeling kan profiteren is die van particulieren met zonnepanelen, met name als zij slechts enkele panelen bezitten en de administratieve rompslomp niet op vinden wegen tegen het financiële voordeel. Daarnaast profiteren ook mensen die een bestaande woning kopen waarop al zonnepanelen zijn bevestigd. Zij kwamen niet in aanmerking voor een btw-teruggave, maar moesten bij aanmelding bij de KOR wel btw afdragen.

Tot slot

Heb je vragen over de versoepeling van de kleineondernemersregeling? Onze adviseurs ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Starten

Starten

Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Zonnepanelen op je woning 2020

Zonnepanelen op je woning 2020

03-07-2020

Heb jij als particulier zonnepanelen op je woning? Je kunt de btw met betrekking tot die zonnepanelen terugvragen. In dit nieuwsartikel vertellen wij je meer over hoe je dit doet en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
WNT-controle

WNT-controle

Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Alexandra Hansen

Alexandra Hansen

Beginnend assistent-accountant