5 juli 2021

Kleineondernemersregeling (KOR) versoepelt 

Heb je als ondernemer een jaaromzet van maximaal € 1.800? Dan kun je de kleineondernemersregeling (KOR) toepassen voor de btw. Je hoeft dit niet te melden aan de Belastingdienst. Daarnaast wordt ook de minimale termijn van drie jaar voor toepassing van de KOR losgelaten.

Aanpassing met terugwerkende kracht

Het ministerie van Financiën heeft besloten dat btw-ondernemers die een jaaromzet hebben van maximaal € 1.800 en de KOR willen toepassen hiervan geen melding meer hoeven te doen. Ook vervalt de verplichte toepassingsduur van drie jaar en de verplichting van opzegging, wanneer je er geen gebruik meer van wil maken.

Het besluit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Dus mocht jouw jaaromzet lager zijn dan € 1.800 en je hebt je nog niet gemeld bij de Belastingdienst, dan hoef je dit niet alsnog te doen.

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

Een btw-ondernemer die een jaaromzet heeft die lager is dan € 20.000 kan gebruikmaken van de KOR. Als je hiervan gebruik wilt maken, meld je je daarvoor aan bij de Belastingdienst. Je hoeft dan geen btw-aangifte meer te doen. Je rekent namelijk geen btw over de door jou geleverde diensten of producten en je hebt dan ook geen recht meer op aftrek van btw. Kies je voor de KOR, dan moet je er drie jaar gebruik van maken.

Deze eisen gelden dus met ingang van 1 januari 2020 niet meer wanneer jouw jaaromzet lager is dan € 1.800.

Particulieren met zonnepanelen

Een belangrijke groep die van de regeling kan profiteren is die van particulieren met zonnepanelen, met name als zij slechts enkele panelen bezitten en de administratieve rompslomp niet op vinden wegen tegen het financiële voordeel. Daarnaast profiteren ook mensen die een bestaande woning kopen waarop al zonnepanelen zijn bevestigd. Zij kwamen niet in aanmerking voor een btw-teruggave, maar moesten bij aanmelding bij de KOR wel btw afdragen.

Tot slot

Heb je vragen over de versoepeling van de kleineondernemersregeling? Onze adviseurs ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op. 

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Starten
Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Lees verder
arrow right
Zonnepanelen op je woning 2020
Heb jij als particulier zonnepanelen op je woning? Je kunt de btw met betrekking tot die zonnepanelen terugvragen. In dit nieuwsartikel vertellen wij je meer over hoe je dit doet en aan welke voorwaarden je moet voldoen.
Lees verder
arrow right
Schenken en erven
Denk je aan een schenking aan je kind of een goed doel? Het financiële steuntje voor nu is misschien een goed moment om ook na te denken over jouw erfenis.
Lees verder
arrow right
Wilma Vergnes

Wilma Vergnes

Managementassistente

Eindejaarstips 2020
Om 2020 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Van welke fiscale regelingen kun je nog profiteren? Welke belangrijke aandachtspunten moeten voor het einde van het jaar zeker nog afgehandeld worden? En welke zaken zijn voor jou als werkgever belangrijk? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right