Minimumloon per uur in plaats van per maand - 2024

In Nederland geldt op dit moment een wettelijk minimumloon, vastgesteld per maand. Vanaf 2024 komt hier mogelijk verandering in en geldt het minimumloon per uur. Hiermee zou iedereen van 21 jaar en ouder hetzelfde minimumuurloon krijgen.

Minimumloon

Het minimumloon is het loon dat iemand van 21 jaar of ouder minstens moet verdienen. Het minimumjeugdloon voor personen jonger dan 21 jaar, is hiervan afgeleid.

Geen minimumuurloon

Omdat het aantal gewerkte uren kan verschillen, bestaat er thans geen vast minimumuurloon. Iemand die bijvoorbeeld 40 uur per week werkt tegen het minimumloon, krijgt daardoor per uur minder dan iemand die tegen het minimumloon 38 of 36 uur per week werkt.

Basis wordt 36-urige werkweek

In het wetsvoorstel, dat door de Tweede Kamer is aangenomen, wordt een 36-urige werkweek de basis voor het nieuwe wettelijke minimumloon. Dit betekent dat degenen die nu nog tegen het minimumloon werken en een langere werkweek hebben van bijvoorbeeld 38 of 40 uur, erop vooruit gaan.

Let op!

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Buitengewone verhoging minimumloon met 7,5% per 2024
Het kabinet kiest voor een buitengewone verhoging van het wettelijk minimumloon met 7,5% per 1 januari 2024. Een wetsvoorstel hiertoe wordt momenteel uitgewerkt.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Roelof Schoonheim

Roelof Schoonheim

Relatiebeheerder

Hoe beperkt is de aftrekbaarheid van vrijgestelde gemengde kosten?
Wanneer je als werkgever vergoedingen of verstrekkingen aan jouw werknemers verleent, zijn deze doorgaans onderhevig aan belasting. Dit kan echter gedeeltelijk worden voorkomen door ze op te nemen in de werkkostenregeling. Maar is het dan nog mogelijk om de betreffende kosten volledig af te trekken, of slechts gedeeltelijk, vooral als het om gemengde kosten gaat?
Lees verder
arrow right
Relatiebeheerder
Meedenken met de klant, ondersteuning bieden met tussentijdse financiële inzichten en relevante managementinformatie. Dat zijn enkele verantwoordelijkheden die jij draagt. Uiteraard samen met het team!
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right