Minimumloon per uur in plaats van per maand - 2024

In Nederland geldt op dit moment een wettelijk minimumloon, vastgesteld per maand. Vanaf 2024 komt hier mogelijk verandering in en geldt het minimumloon per uur. Hiermee zou iedereen van 21 jaar en ouder hetzelfde minimumuurloon krijgen.

Minimumloon

Het minimumloon is het loon dat iemand van 21 jaar of ouder minstens moet verdienen. Het minimumjeugdloon voor personen jonger dan 21 jaar, is hiervan afgeleid.

Geen minimumuurloon

Omdat het aantal gewerkte uren kan verschillen, bestaat er thans geen vast minimumuurloon. Iemand die bijvoorbeeld 40 uur per week werkt tegen het minimumloon, krijgt daardoor per uur minder dan iemand die tegen het minimumloon 38 of 36 uur per week werkt.

Basis wordt 36-urige werkweek

In het wetsvoorstel, dat door de Tweede Kamer is aangenomen, wordt een 36-urige werkweek de basis voor het nieuwe wettelijke minimumloon. Dit betekent dat degenen die nu nog tegen het minimumloon werken en een langere werkweek hebben van bijvoorbeeld 38 of 40 uur, erop vooruit gaan.

Let op!

Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Buitengewone verhoging minimumloon met 7,5% per 2024
Het kabinet kiest voor een buitengewone verhoging van het wettelijk minimumloon met 7,5% per 1 januari 2024. Een wetsvoorstel hiertoe wordt momenteel uitgewerkt.
Lees verder
arrow right
Salarisadministratie
Het voeren van een correcte, tijdige en betrouwbare salarisadministratie kijkt nauw. Salarisadministratie, méér dan een loonstrook.
Lees verder
arrow right
Laatste kans op belastingvrijstelling voor Oekraïense voertuigen in Nederland
Oekraïense vluchtelingen die hun eigen voertuig hebben meegenomen naar Nederland, zijn vrijgesteld van Nederlandse motorrijtuigenbelasting (mrb) en bpm. Deze tijdelijke regeling loopt echter af op 4 maart 2025, dus wordt aangeraden om tijdig actie te ondernemen.
Lees verder
arrow right
Btw-vraagstukken
Zit jij met een ingewikkelde btw-kwestie? Onze specialisten behandelen dagelijks btw-vraagstukken en kennen alle ins en outs van de complexe wetgeving. 
Lees verder
arrow right
Eindejaarstips 2021
Om 2021 goed af te sluiten hebben wij de eindejaarstips op een rij gezet. Wat kun je als ondernemer fiscaal dit jaar nog regelen? Zijn er voor de dga belangrijke aandachtspunten waarop je moet anticiperen? Op welke zaken moet je je als werkgever voorbereiden op het nieuwe jaar? Dit en meer vind je in de eindejaarstips via de onderstaande blokken. Zo ben jij goed voorbereid. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right