Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

6 juli 2020

NOW 2.0 aanvragen?

Het loket voor de NOW 2.0 is vanaf maandag 6 juli tot en met 31 augustus 2020 geopend. Het aanvraagformulier vind je op de site van het UWV. 

Tegemoetkoming NOW 2.0

De NOW 2.0-regeling zorgt voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers. De tegemoetkoming kan worden aangevraagd als vanwege de coronacrisis over een periode van vier maanden een omzetverlies is geleden van minstens 20%.

Omzetverlies inschatten

Je moet het omzetverlies in beginsel opgeven voor de periode juni tot en met september. Probeer dit bij jouw aanvraag zo goed mogelijk te doen om te voorkomen dat je later een teveel uitbetaald bedrag moet terugbetalen.

Wanneer volgt betaling?

Na goedkeuring van je aanvraag volgt de uitbetaling van een voorschot van 80% van de tegemoetkoming voor de eerste twee maanden. Twee maanden later ontvang je het volgende voorschot, 80% over de laatste twee maanden. Achteraf volgt de definitieve berekening en krijg je het restant uitbetaald. Heb je te veel ontvangen, dan moet je dit terugbetalen.

Maximaal 90%

De tegemoetkoming van de NOW 2.0 bedraagt maximaal 90% van de loonkosten bij een verlies aan omzet van 100%. Bij minder omzetverlies wordt de tegemoetkoming evenredig verminderd. Bij 50% omzetverlies is de tegemoetkoming bijvoorbeeld 45%.

Bruto loon plus 40%

Voor de berekening van de tegemoetkoming in de loonkosten wordt het brutoloon van jouw werknemers verhoogd met 40% voor bijkomende kosten, zoals het vakantiegeld. In de eerdere regeling, NOW 1.0, was dit nog 30%.

Wijziging sanctie bij ontslag

Ten opzichte van de NOW 1.0-regeling is ook de sanctie bij ontslag gewijzigd. Deze bedraagt 5% van de totale tegemoetkoming, maar alleen als je voor 20 of meer werknemers ontslag aanvraagt.

Let op!

De sanctie van 5% is niet van toepassing als u een akkoord over de ontslagaanvraag heeft bereikt met de vakbonden of een andere vertegenwoordiging van uw werknemers. Is er geen akkoord, dan blijft de sanctie ook achterwege als over het ontslag een mediationverzoek is ingediend bij de Stichting van de Arbeid.

Heb jij vragen over het aanvragen van de NOW 2.0? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Belastingadviseur

Belastingadviseur

  • Leeuwarden
  • 32-40 uur per week
  • WO Fiscaal Recht/Fiscale Economie
Ronald de Vries

Ronald de Vries

Relatiebeheerder

Twinfield

Twinfield

Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Assistent-accountant

Assistent-accountant

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie
Financieren met de overheid

Financieren met de overheid

Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.