18 mei 2021

Nieuwe meetmethode BPM niet strijdig met Europees recht

De meetmethode van de BPM is in 2017 gewijzigd. Rechtbank Gelderland oordeelde dat deze nieuwe methode niet in strijd is geweest met het Europees Recht.


Zelfde auto, meer BPM

In deze zaak ging het om twee auto’s die identiek waren aan een andere auto maar waarvoor toch een hogere aanslag BPM volgde. Volgens de importeur is dit in strijd met Europees recht, maar de rechter ging hier niet in mee.

Overgangsfase

De wijziging van de meetmethode voor de CO2-uitstoot ging gepaard met een overgangsfase. Tijdens deze overgangsfase werd de CO2-uitstoot op basis van de nieuwe meetmethode (WLTP-methode) teruggerekend naar de uitstoot volgens de oude methode (NEDC-methode).

Hogere CO2-waarde

Uit de feiten bleek dat deze terugrekening in dit geval leidde tot een hogere CO2-waarde. Dit kon in bepaalde gevallen tot een hogere BPM leiden. Dit vanwege het feit dat voor de restvoorraad auto’s de BPM nog volgens de oude NEDC-methode mocht worden bepaald.

Geen ongelijkheid

Volgens de rechtbank leidde dit tussen auto’s binnen en buiten Nederland niet tot verschillen en dus ook niet tot ongelijkheid. De consument kan namelijk ook elders in Europa een auto aanschaffen die uit de restantvoorraad afkomstig is en betaalt dan bij import dezelfde BPM. De naheffingsaanslag BPM bleef dan ook in stand.

Tot slot

Heb je vragen over de berekening van de BPM? Neem dan gerust contact met ons op. 

Auto en fiscus 2021
Fiscaal vriendelijk rijden wordt steeds lastiger, nu de laatste jaren de autobelastingen zijn aangescherpt. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsartikel vind je alle mogelijkheden op een rij.
Lees verder
arrow right
Werknemers en auto van de zaak
Tegenwoordig wordt de auto van de zaak door werknemers ook gebruikt voor een eigen, veelal parttime, bedrijf. Kunnen deze kilometers dan als privégebruik of zakelijk gebruik gezien worden? En hoe moet hier rekening mee gehouden worden bij de winstbepaling van dat eigen bedrijf?
Lees verder
arrow right
Groeien
Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Controleleider
Jouw sterkmaker voor ons? Jij krijgt energie van het coachen en begeleiden van collega’s. Daarnaast werk je zelfstandig aan complexe jaarrekeningen.
Lees verder
arrow right
Rik Hoogterp

Rik Hoogterp

Belastingadviseur