18 mei 2021

Nieuwe meetmethode BPM niet strijdig met Europees recht

De meetmethode van de BPM is in 2017 gewijzigd. Rechtbank Gelderland oordeelde dat deze nieuwe methode niet in strijd is geweest met het Europees Recht.


Zelfde auto, meer BPM

In deze zaak ging het om twee auto’s die identiek waren aan een andere auto maar waarvoor toch een hogere aanslag BPM volgde. Volgens de importeur is dit in strijd met Europees recht, maar de rechter ging hier niet in mee.

Overgangsfase

De wijziging van de meetmethode voor de CO2-uitstoot ging gepaard met een overgangsfase. Tijdens deze overgangsfase werd de CO2-uitstoot op basis van de nieuwe meetmethode (WLTP-methode) teruggerekend naar de uitstoot volgens de oude methode (NEDC-methode).

Hogere CO2-waarde

Uit de feiten bleek dat deze terugrekening in dit geval leidde tot een hogere CO2-waarde. Dit kon in bepaalde gevallen tot een hogere BPM leiden. Dit vanwege het feit dat voor de restvoorraad auto’s de BPM nog volgens de oude NEDC-methode mocht worden bepaald.

Geen ongelijkheid

Volgens de rechtbank leidde dit tussen auto’s binnen en buiten Nederland niet tot verschillen en dus ook niet tot ongelijkheid. De consument kan namelijk ook elders in Europa een auto aanschaffen die uit de restantvoorraad afkomstig is en betaalt dan bij import dezelfde BPM. De naheffingsaanslag BPM bleef dan ook in stand.

Tot slot

Heb je vragen over de berekening van de BPM? Neem dan gerust contact met ons op. 

Auto en fiscus 2021
Fiscaal vriendelijk rijden wordt steeds lastiger, nu de laatste jaren de autobelastingen zijn aangescherpt. Het kan nog wel, maar de voordelen zijn voor een steeds kleinere groep beschikbaar. In dit nieuwsartikel vind je alle mogelijkheden op een rij.
Lees verder
arrow right
Werknemers en auto van de zaak
Tegenwoordig wordt de auto van de zaak door werknemers ook gebruikt voor een eigen, veelal parttime, bedrijf. Kunnen deze kilometers dan als privégebruik of zakelijk gebruik gezien worden? En hoe moet hier rekening mee gehouden worden bij de winstbepaling van dat eigen bedrijf?
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
Tom Geestman

Tom Geestman

Salarisadviseur

Vakantiedagen tijdens ziekte of non-actiefstelling: wat mag je afboeken?
Als werkgever mag je niet zomaar vakantiedagen afboeken van een werknemer die ziek is of op non-actief is gesteld. Er zijn duidelijke regels over wanneer dit wel of niet is toegestaan.
Lees verder
arrow right