2 februari 2021

WKR: is de concernregeling voor jou voordelig?

Heb je meerdere bv's? Dan kun je dit jaar weer gebruikmaken van de concernregeling in de werkkostenregeling. Maar hoe voordelig is dit?

Werkkostenregeling

Via de WKR kun je allerlei zaken belastingvrij vergoeden of verstrekken aan je personeel. Denk aan het kerstpakket, waarover je jouw personeel natuurlijk geen belasting wilt laten betalen.

Vrije ruimte

De werkkostenregeling kent een vrije ruimte. Blijf je met je vergoedingen en verstrekkingen binnen deze vrije ruimte, dan betalen niet alleen jouw werknemers geen belasting, maar jij ook niet. Ga je over de vrije ruimte heen, dan betaal je als werkgever 80% belasting via de eindheffing.

Extra vrije ruimte vanwege corona

Vanwege de coronacrisis is ook dit jaar de vrije ruimte verhoogd. Deze bedraagt in 2021 over de eerste € 400.000 van uw loonsom 3%. Over het meerdere van de loonsom bedraagt deze 1,18%.

Concernregeling

Als je meerdere bv’s heeft, mag je de concernregeling gebruiken. Je mag dan de vrije ruimte van alle bv’s bij elkaar optellen. Alleen als het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen over de vrije ruimte van alle bv’s samen heen schiet, betaal je 80% eindheffing.

Voor- of nadelig?

Het voordeel van de vrije ruimte is dat je het onbenutte deel van de vrije ruimte van de ene bv mag gebruiken voor de andere bv, als die over de vrije ruimte heen schiet. Zo komt het niet zo snel meer voor dat je onbenutte vrije ruimte overhoudt. Een nadeel is dat de vrije ruimte van alle bv’s samen gebaseerd wordt op de totale loonsom.

Let op!
Dit betekent dat je maar één keer profiteert van de 3% vrije ruimte over de eerste € 400.000 van je loonsom.

Voorbeeld

Je hebt 3 bv’s met ieder een loonsom van € 600.000. Iedere bv heeft dus een vrije ruimte van 3% x € 400.000 + 1,18% x € 200.000 = € 12.000 + € 2.360 = € 14.360. Samen hebben ze dus 3 x € 14.360 = € 43.080 aan vrije ruimte. Kies je voor de concernregeling, dan bedraagt de vrije ruimte 3% x € 400.000 + € 1.400.000 x 1,18% = € 12.000 + € 16.520 = € 28.520. Dus € 14.560 minder.

Conclusie

Het is dus zeker niet altijd voordelig de concernregeling te gebruiken. Gelukkig is gebruik ervan optioneel en hoef je voor dit jaar die keuze pas ná 2021 te maken. Bereken dan wat voor jouw bv’s het voordeligst is.

Assistent accountant controlepraktijk
Ontelbare uitdagingen, afhankelijk van jouw ambities. Variërend van zelfstandig relatiebeheer tot het meewerken aan een controle. Doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn hier écht aanwezig. Net als een prettige sfeer en hoge mate van professionaliteit.
    Lees verder
    arrow right
    Bedrijfsovername en fusie
    Een fusie of bedrijfsovername heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Daarom is het verstandig om onze specialisten in te schakelen.
    Lees verder
    arrow right
    Belastingadviseur
    Word onderdeel van ons team, waar klantgerichtheid en kwaliteit voorop staat. Als belastingadviseur ben je niet alleen sparringpartner voor klanten, maar ook voor collega's. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen door de interne en externe trainingen. Met jouw proactieve houding ben jij klaar om bij te dragen aan ons succesvolle kantoor. 
    Lees verder
    arrow right
    Basecone
    Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
    Lees verder
    arrow right