21 december 2021

Fiscaal vriendelijk kerst 

Door de coronamaatregelen is het niet bij elke organisatie mogelijk om kerst met het personeel te vieren. Doe je het wel? Organiseer je bijvoorbeeld een kerstlunch dan is het van belang na te denken over een fiscaal handige aanpak.

Op de werkplek?

Fiscaal is het om te beginnen van belang of je het kerstfeest al dan niet op de werkplek organiseert. Hapjes en drankjes op de werkplek zijn namelijk onbelast. Dat geldt ook voor de kosten van bijvoorbeeld kerstversiering. Een feest buiten de werkplek, zoals in een horecagelegenheid, is in beginsel wel belast.

Drive-through

Recent is de Belastingdienst zelfs ingegaan op de fiscale gevolgen van een kerstviering via drive-through. Ook dan is dus bepalend of de drive-through behoort tot de werkplek, zoals een eigen parkeerplaats. Is dit het geval, dan is het kerstfeestje onbelast, anders niet.

Kosten per werknemer

Is het kerstfeest belast, dan zul je het voordeel ervan per werknemer moeten berekenen. Bedragen de kosten bijvoorbeeld € 20 per persoon, dan behoort dit tot het loon van de werknemer. Nemen ook de partner en kinderen deel aan het feest, dan reken je ook hun aandeel in de kosten tot het loon van de betreffende werknemer.

Kerstpakket

Krijgen jouw werknemers ook een kerstpakket, dan is dit in beginsel wel belast. Ook al vindt het kerstfeest plaats op de werkplek of via een drive-through.

Werkkostenregeling biedt ruimte

Waarschijnlijk wil je niet dat jouw personeel belasting betaalt over een kerstfeest of een kerstpakket. Je kunt dit dan onderbrengen in de werkkostenregeling. Jouw werknemer betaalt dan geen belasting. Blijf je met al jouw vergoedingen en verstrekkingen dit jaar binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaal je als werkgever ook geen belasting. Kom je over de vrije ruimte heen, dan betaal je 80% belasting via de eindheffing.

Let op!

Dit jaar bedraagt de vrije ruimte nog 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Vanaf volgend jaar wordt het eerste percentage verlaagd naar 1,7% en betaal je dus eerder 80% eindheffing.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Belastingaangifte
Wij verzorgen je complete belastingaangiften en adviseren je hoe je, indien mogelijk, meer fiscaal voordeel kunt behalen.
Lees verder
arrow right
Werkkostenregeling en kerstpakket
Voor het tweede jaar op rij is door corona de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) verhoogd. Tot een loonsom van € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 3%, over het meerdere van de loonsom 1,18%. Benut de vrije ruimte van de WKR, want je kunt de vrije ruimte niet doorschuiven naar volgend jaar.
Lees verder
arrow right
Fiscale bijeenkomst Den Helder
Op woensdagavond 8 november 2023 verzorgen wij een fiscale bijeenkomst met actuele ontwikkelingen en nuttige tips. Tijdens deze avond passeren diverse fiscale ontwikkelingen de revue en worden andere belangrijke belastingonderwerpen besproken waar je (mogelijk) mee te maken krijgt. Uiteraard wordt er ook ingegaan op de ontwikkelingen naar aanleiding van het Belastingplan 2024. Kom jij ook?
Lees verder
arrow right
Geen APK-afmelding vereist voor tijdelijke vrijstelling van keuring
Als je jouw auto gedurende een langere periode niet gebruikt, heb je de mogelijkheid om het kenteken te schorsen. Hierdoor hoef je tijdelijk geen wegenbelasting (MRB) te betalen. Echter, tijdens deze periode is het niet toegestaan om gebruik te maken van de openbare weg. Je mag wel de weg op om je voertuig te laten keuren voor de APK, maar het is niet noodzakelijk om de auto op dezelfde dag ook bij de RDW af te melden.
Lees verder
arrow right
Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right