22 mei 2023

Hoe zit het met de aangifte schenkbelasting 2023?

Heb je een schenking ontvangen? Dan moet je over het algemeen een aangifte schenkbelasting indienen bij de Belastingdienst. Voor schenkingen die je in 2023 ontvangt is dat nog niet online mogelijk, maar wel op papier.

Voor 1 maart 2024

Je hoeft nog geen haast te maken met het doen van aangifte schenkbelasting over het jaar 2023. Je hebt namelijk tot en met 29 februari 2024 de tijd. Als je nu al aangifte wilt doen, kan dat alleen op papier.

Tip!

Je kunt ook wachten tot de onlineaangifte schenkbelasting 2023 beschikbaar komt in Mijn Belastingdienst. Wanneer de onlineaangifte beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Geen aangifte schenkbelasting

Als de schenking minder bedraagt dan de reguliere vrijstellingen hoef je geen aangifte schenkbelasting te doen. Voor een schenking van ouders aan kinderen bedraagt die vrijstelling in 2023 € 6.035 en voor alle andere schenkingen tussen individuen € 2.418.

Let op!

Als je een beroep doet op de eenmalige vrijstelling tussen ouders en kinderen van (in 2023) € 28.947 als de schenking geen bestedingsdoel kent of van € 60.298 als de schenking bestemd is voor betaling van een dure studie of opleiding, moet je wel aangifte schenkbelasting doen. Dat geldt ook voor een beroep op de vrijstelling voor een schenking ten behoeve van een eigen woning. Deze vrijstelling bedraagt in 2023 nog € 28.947. Dit jaar is ook het laatste jaar waarin van deze vrijstelling gebruik kan worden gemaakt.

Erfbelasting

De aangifte erfbelasting 2023 is inmiddels wel weer online beschikbaar in Mijn Belastingdienst. Wil je aangifte op papier doen, dan is dat ook mogelijk.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
Eigen bijdrage niet meer relevant voor grens BUA
Geef je jouw relaties of personeel geschenken of andere zaken? Dan kun je de btw hierop niet altijd verrekenen. Dit kan alleen wanneer de verstrekkingen per persoon niet over de €227 per jaar gaan. Vanaf 1 januari 2024 kan een eventuele eigen bijdrage hierop niet meer in mindering worden gebracht.
Lees verder
arrow right
Belastingrente over aanslag erfbelasting vermijden
Krijg je een erfenis? Dan moet je de aangifte erfbelasting binnen acht maanden na de datum van overlijden indienen. Als je te laat bent, of als de Belastingdienst in negatieve zin afwijkt van de aangifte, dan wordt belastingrente in rekening gebracht.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right