23 mei 2023

Achterstand aflossing coronabelastingschulden? Kom in actie

Heb je tijdens de coronacrisis de betaling van belastingschulden tijdelijk uitgesteld? Sinds 1 oktober 2022 moet je deze schulden gaan aflossen. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan trekt de Belastingdienst vanaf 13 juni 2023 de betalingsregeling in.

Betalingsachterstanden

Ruim 266.000 ondernemers moesten vanaf 1 oktober 2022 met de aflossing van de coronabelastingschulden starten. Eind april 2023 liepen ongeveer 96.000 ondernemers achter met die aflossingen. Ongeveer 41.000 van hen liepen op dat moment ook achter met de betaling van de lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022.

Ruim 60.000 ondernemers hebben nog helemaal geen aflossing gedaan, ongeveer 21.000 van hen hebben ook nog zogenaamde pre-coronaschulden (dat zijn schulden als gevolg van vóór maart 2020 openstaande belastingaanslagen). Ongeveer 12.000 van hen liepen eind april 2023 ook achter met de betaling van de lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022.

Let op!

Binnen de groep van ondernemers die nog geen aflossing deden op de coronabelastingschulden heeft meer dan 50% een relatief lage schuld. Bijna 25.000 van deze ondernemers hebben een coronabelastingschuld van minder dan € 5.000, bij ongeveer 8.000 bedraagt deze schuld tussen de € 5.000 en de € 10.000.

Voorwaarden betalingsregeling coronabelastingschulden

De opgebouwde coronabelastingschulden moeten sinds oktober 2022 in beginsel in maandelijkse, gelijke termijnen worden afgelost. Je hebt hiervoor vijf jaar de tijd. Voorwaarde voor de betalingsregeling is dat je je ook aan die maandelijkse aflossing houdt.

Andere voorwaarden zijn dat je tijdig de juiste belastingaangiften – onder meer btw en loonheffing – indient voor belastingen vanaf 1 oktober 2022 en dat je tijdig en volledig de betalingen doet die daaruit voortvloeien.

Brieven Belastingdienst

Als je een betalingsachterstand hebt op de coronabelastingschulden en/of de lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022, dan ontving je daarover al meerdere brieven van de Belastingdienst. In de brief die je rond 11 april 2023 hebt ontvangen, werd je al gemaand om binnen 14 dagen na dagtekening van de brief jouw betalingsachterstand in te lopen.

Intrekken betalingsregeling

Heb je die betalingsachterstand nog niet ingelopen, dan ontvang je vanaf 13 juni 2023 een beschikking van de Belastingdienst waarin de betalingsregeling wordt ingetrokken. Om invorderingsmaatregelen en bijkomende (veelal hoge) kosten te voorkomen, heb je na ontvangst van de beschikking nog 14 dagen de tijd om in een keer het hele bedrag van jouw coronabelastingschuld te betalen.

Tip!

Loop je maximaal één termijn achter in de coronabetalingsregeling dan trekt de Belastingdienst niet meteen de betalingsregeling in. Het gaat dus om ondernemers die meer dan één termijn achterlopen en/of een structurele achterstand hebben op de lopende verplichtingen vanaf 1 oktober 2022.

De staatssecretaris heeft toegezegd dat het intrekken van de betalingsregeling met de grootste zorgvuldigheid gebeurt. Is de intrekking niet terecht naar jouw mening, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de Belastingdienst. De Belastingdienst kan de intrekking dan mogelijk nog ongedaan maken.

Let op!

Het opstarten van de invordering vindt in fasen plaats. De Belastingdienst start met de groep ondernemers met een pre-coronaschuld.

Mogelijkheden coronabelastingschulden

Lukt het niet om aan de voorwaarden van de betalingsregeling te voldoen, dan zijn er nog mogelijkheden. Daarvoor moet je nu wel snel in actie komen. Misschien kun je dan nog voorkomen dat de Belastingdienst de betalingsregeling intrekt. Zo kun je onder meer verzoeken de schuld in zeven in plaats van vijf jaar af te lossen. Ook kun je verzoeken niet maandelijks, maar per kwartaal af te mogen lossen. Tot slot kun je ook eenmalig verzoeken om een betaalpauze van maximaal zes maanden. Het gevolg van zo’n verzoek is wel dat jouw af te lossen maandbedragen die daarna nog volgen, hoger worden.

Let op!

Voor deze mogelijkheden gelden ook voorwaarden. Onze adviseurs kunnen je hierover informeren.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
IT-auditor
Een interessante functie op het snijvlak van audit, finance en IT. Boordevol vrijheid, uitdagingen, verantwoordelijkheid en klantcontact!
Lees verder
arrow right
Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie mkb-ondernemers en audit klanten. Ons kantoor in Heerhugowaard is op zoek naar een Junior Belastingadviseur (32-40 uur). Wil jij een topstart van je carrière? Dan zoeken wij jou.
Lees verder
arrow right
Belastingadviseur
Word onderdeel van ons team, waar klantgerichtheid en kwaliteit voorop staat. Als belastingadviseur ben je niet alleen sparringpartner voor klanten, maar ook voor collega's. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen door de interne en externe trainingen. Met jouw proactieve houding ben jij klaar om bij te dragen aan ons succesvolle kantoor. 
Lees verder
arrow right
JIJ!

JIJ!

Belastingadviseur