Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 januari 2020

Advocaatkosten aftrekbaar bij strijd om alimentatie?

Is er sprake van een echtscheiding en gaat het helaas niet zo makkelijk als gewild? Steeds vaker komt er een advocaat of mediator aan te pas om de strijd om de alimentatie te beslechten. Zijn deze kosten ook aftrekbaar?

Wel of niet aftrekbaar?

JuridischUit de wet vloeit voort dat dergelijke kosten voor de verkrijger van alimentatie aftrekbaar zijn als de procedure ter verkrijging van alimentatie voor hem of haar succesvol verloopt. Immers, pas dan is er sprake van een bron van inkomen waarop eventuele kosten in mindering kunnen worden gebracht. Onlangs kwam voor de rechtbank in Breda de vraag aan de orde of de kosten ook aftrekbaar zijn als de verkrijger geen succes heeft.

Wat zegt de rechtbank?

De rechtbank kwam tot de conclusie dat de kosten voor de verkrijger ook aftrekbaar dienen te zijn als er geen succes wordt geboekt en er dus geen alimentatie wordt verkregen. Maar voorwaarde is dan wel, zo zegt de rechter, dat er een redelijke kans op succes moet zijn geweest.

Let op!
Degene die alimentatie moet betalen, kan de kosten van de advocaat of mediator sowieso niet aftrekken. Dit staat los van de vraag of de procedure voor degene van wie de betaling geëist werd, al dan niet succesvol is verlopen.

Vragen

Heeft u vragen over de aftrek van de juridische kosten gemaakt voor de bepaling van alimentatie? Neem dan contact met ons op.

Arbeidsvoorwaarden en cao

Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 

Bert Bouwknegt

Systeembeheerder

Assistent-account met gevoel voor automatisering

  • Zwaagdijk
  • 32-40 uur
  • opleiding accountancy of bedrijfseconomie

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 

Unit4

Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.

Groeien

Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen.