23 januari 2020

Advocaatkosten aftrekbaar bij strijd om alimentatie?

Is er sprake van een echtscheiding en gaat het helaas niet zo makkelijk als gewild? Steeds vaker komt er een advocaat of mediator aan te pas om de strijd om de alimentatie te beslechten. Zijn deze kosten ook aftrekbaar?

Wel of niet aftrekbaar?

Uit de wet vloeit voort dat dergelijke kosten voor de verkrijger van alimentatie aftrekbaar zijn als de procedure ter verkrijging van alimentatie voor hem of haar succesvol verloopt. Immers, pas dan is er sprake van een bron van inkomen waarop eventuele kosten in mindering kunnen worden gebracht. Onlangs kwam voor de rechtbank in Breda de vraag aan de orde of de kosten ook aftrekbaar zijn als de verkrijger geen succes heeft.

Wat zegt de rechtbank?

De rechtbank kwam tot de conclusie dat de kosten voor de verkrijger ook aftrekbaar dienen te zijn als er geen succes wordt geboekt en er dus geen alimentatie wordt verkregen. Maar voorwaarde is dan wel, zo zegt de rechter, dat er een redelijke kans op succes moet zijn geweest.

Let op!
Degene die alimentatie moet betalen, kan de kosten van de advocaat of mediator sowieso niet aftrekken. Dit staat los van de vraag of de procedure voor degene van wie de betaling geëist werd, al dan niet succesvol is verlopen.

Vragen

Heb je vragen over de aftrek van de juridische kosten gemaakt voor de bepaling van alimentatie? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Groeien
Je bent trots op de ontwikkeling die je bedrijf doormaakt. Terecht! Maar hoe nu verder? Wij helpen bij allerlei zaken die je hiervoor niet hoefde te regelen. 
Lees verder
arrow right
Unit4
Met Unit4 Multivers online heb je jouw financiën altijd onder controle.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Tristan Ellen

Tristan Ellen

Registeraccountant

Junior Belastingadviseur
Training on the job van onze ervaren belastingadviseurs, de kans om je NOB-titel te halen en werken voor mooie MKB-ondernemers en audit klanten? Dan ben je op het juiste adres!
Lees verder
arrow right