Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

23 januari 2020

Advocaatkosten aftrekbaar bij strijd om alimentatie?

Is er sprake van een echtscheiding en gaat het helaas niet zo makkelijk als gewild? Steeds vaker komt er een advocaat of mediator aan te pas om de strijd om de alimentatie te beslechten. Zijn deze kosten ook aftrekbaar?

Wel of niet aftrekbaar?

JuridischUit de wet vloeit voort dat dergelijke kosten voor de verkrijger van alimentatie aftrekbaar zijn als de procedure ter verkrijging van alimentatie voor hem of haar succesvol verloopt. Immers, pas dan is er sprake van een bron van inkomen waarop eventuele kosten in mindering kunnen worden gebracht. Onlangs kwam voor de rechtbank in Breda de vraag aan de orde of de kosten ook aftrekbaar zijn als de verkrijger geen succes heeft.

Wat zegt de rechtbank?

De rechtbank kwam tot de conclusie dat de kosten voor de verkrijger ook aftrekbaar dienen te zijn als er geen succes wordt geboekt en er dus geen alimentatie wordt verkregen. Maar voorwaarde is dan wel, zo zegt de rechter, dat er een redelijke kans op succes moet zijn geweest.

Let op!
Degene die alimentatie moet betalen, kan de kosten van de advocaat of mediator sowieso niet aftrekken. Dit staat los van de vraag of de procedure voor degene van wie de betaling geëist werd, al dan niet succesvol is verlopen.

Vragen

Heeft u vragen over de aftrek van de juridische kosten gemaakt voor de bepaling van alimentatie? Neem dan contact met ons op.

Vermindering erfbelasting en schenkbelasting samenwonende familieleden

Vermindering erfbelasting en schenkbelasting samenwonende familieleden

05-05-2022

Samenwonende familieleden betalen mogelijk extra erf- en schenkbelasting door de samentelregeling. Deze regeling blijft soms echter buiten toepassing, dankzij een goedkeuring van de staatssecretaris. Met terugwerkende kracht. Ontdek of dit ook voor jou geldt en wat het voordeel is.
Jason Philipsen

Jason Philipsen

Junior Salarisadministrateur

Vitamine O

Vitamine O

Vitamine O(mnyacc): het meest complete recept voor jou als ondernemer
Arbodienstverlening

Arbodienstverlening

Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
iMUIS by King

iMUIS by King

Met iMUIS by King heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Relatiebeheerder

Relatiebeheerder

  • Heerhugowaard
  • 32-40 uur
  • HBO-BE/Accountancy