25 augustus 2022

Alimentatieverplichtingen duidelijk vastleggen

Als partners gaan scheiden, staat er vaak een omschrijving van mogelijk verschuldigde alimentatie voor de kinderen en/of partner in het echtscheidingsconvenant. Een precieze vastlegging hiervan is fiscaal gezien erg belangrijk.

Kinderalimentatie = Partneralimentatie

In een zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant waren de ex-echtelieden overeengekomen dat in 2017 en 2018 bedragen van € 15.000 respectievelijk € 12.000 zouden worden betaald aan kinderalimentatie. De man voor wiens rekening deze bedragen waren gekomen, wilde hiervan een deel aanmerken als partneralimentatie om deze in aftrek te kunnen brengen.

Overeenkomst doorslaggevend

De rechtbank stelde echter dat de tekst van de overeenkomst doorslaggevend was en liet de bedragen niet in aftrek toe. Kinderalimentatie is nu eenmaal, in tegenstelling tot partneralimentatie, niet aftrekbaar.

Anders bedoeld

Dat de afspraken eigenlijk anders bedoeld waren, mocht niet baten. Ook niet dat de betaalde bedragen dusdanig hoog waren, dat het er alle schijn van had dat ze niet alleen bedoeld waren voor onderhoud van het kind. Dat de bedragen vermoedelijk ook werden gebruikt voor het levensonderhoud van de ex-partner deed evenmin ter zake.

Fiscale gevolgen

De man voer ten slotte nog aan dat de bedragen erg hoog waren en dat hij bij het sluiten van het convenant geen rekening had gehouden met de fiscale gevolgen ervan. Ook dit kon de rechtbank echter niet op een ander standpunt brengen. De gecorrigeerde aanslagen bleven dan ook in stand.

Delen

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Partneralimentatie verplicht? Dan aftrekbaar
Als echtgenoten of partners uit elkaar gaan, is een afgesproken partneralimentatie in beginsel aftrekbaar bij degene die deze betaalt. Dit vereist wel dat er sprake is van een verplichting, aldus de rechtbank in Den Haag.
Lees verder
arrow right
Bijeenkomst Schijnzelfstandigheid Schagen
Op vrijdagmiddag 29 november 2024 verzorgt Omnyacc Schagen in samenwerking met Klaver & Janssen Advocaten een bijeenkomst over schijnzelfstandigheid. Tijdens deze bijeenkomst vertellen we over arbeidsrechtelijke posities, (verkapte) dienstverbanden, VBAR, handhaving door de Belastingdienst per 2025 en eventuele te nemen acties. Ons doel is méér duidelijkheid te scheppen over dit onderwerp en eventuele onrust zo veel mogelijk weg te nemen. Kom jij ook? Meld je dan direct aan.
Lees verder
arrow right
Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 3 (NOW)
De NOW is de tegemoetkoming in de loonkosten voor werkgevers die vanwege de coronacrisis de omzet met minstens 20% zagen dalen. De regeling is met ingang van 1 oktober 2020 verlengd met 9 maanden tot 1 juli 2021. De NOW 3 kent 3 tijdvakken en kent specifiekere bepalingen ten opzichte van NOW 1 en NOW 2. Op deze pagina vertellen we je er alles over. Heb je vragen? Schroom niet om te bellen of mailen als je meer vragen hebt of wilt sparren over jouw situatie. Samen staan we sterk!
Lees verder
arrow right
WNT-controle
Ben je een (semi-)publieke instelling en val je onder de wet normering topinkomens (WNT)? Wij kunnen de accountantscontrole volgens het WNT-protocol uitvoeren en je van de benodigde verklaring voorzien.
Lees verder
arrow right