Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

25 augustus 2022

Alimentatieverplichtingen duidelijk vastleggen

Als partners gaan scheiden, staat er vaak een omschrijving van mogelijk verschuldigde alimentatie voor de kinderen en/of partner in het echtscheidingsconvenant. Een precieze vastlegging hiervan is fiscaal gezien erg belangrijk.

Kinderalimentatie = Partneralimentatie

In een zaak bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant waren de ex-echtelieden overeengekomen dat in 2017 en 2018 bedragen van € 15.000 respectievelijk € 12.000 zouden worden betaald aan kinderalimentatie. De man voor wiens rekening deze bedragen waren gekomen, wilde hiervan een deel aanmerken als partneralimentatie om deze in aftrek te kunnen brengen.

Overeenkomst doorslaggevend

De rechtbank stelde echter dat de tekst van de overeenkomst doorslaggevend was en liet de bedragen niet in aftrek toe. Kinderalimentatie is nu eenmaal, in tegenstelling tot partneralimentatie, niet aftrekbaar.

Anders bedoeld

Dat de afspraken eigenlijk anders bedoeld waren, mocht niet baten. Ook niet dat de betaalde bedragen dusdanig hoog waren, dat het er alle schijn van had dat ze niet alleen bedoeld waren voor onderhoud van het kind. Dat de bedragen vermoedelijk ook werden gebruikt voor het levensonderhoud van de ex-partner deed evenmin ter zake.

Fiscale gevolgen

De man voer ten slotte nog aan dat de bedragen erg hoog waren en dat hij bij het sluiten van het convenant geen rekening had gehouden met de fiscale gevolgen ervan. Ook dit kon de rechtbank echter niet op een ander standpunt brengen. De gecorrigeerde aanslagen bleven dan ook in stand.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Partneralimentatie verplicht? Dan aftrekbaar

Partneralimentatie verplicht? Dan aftrekbaar

17-02-2020

Als echtgenoten of partners uit elkaar gaan, is een afgesproken partneralimentatie in beginsel aftrekbaar bij degene die deze betaalt. Dit vereist wel dat er sprake is van een verplichting, aldus de rechtbank in Den Haag.
Exact

Exact

Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
25 tips HRM-beleid

25 tips HRM-beleid

25 tips voor een goed HRM-beleid voor jou op een rij
Lonenspecial 2023

Lonenspecial 2023

Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2022 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.