17 februari 2020

Partneralimentatie verplicht? Dan aftrekbaar

Als echtgenoten of partners uit elkaar gaan, is een afgesproken partneralimentatie in beginsel aftrekbaar bij degene die deze betaalt. Dit vereist wel dat er sprake is van een verplichting, aldus de rechtbank in Den Haag.

Alimentatie aftrekbaar, kinderalimentatie niet

Partneralimentatie is bij de betaler ervan aftrekbaar en bij de ontvanger belast. Kinderalimentatie is niet aftrekbaar en bij de wederpartij ook niet belast.

Schriftelijk vastleggen

Er moet voor de aftrek van partneralimentatie wel sprake zijn van een verplichting. Dit moet schriftelijk zijn vastgelegd of op andere wijze kunnen worden onderbouwd.

Partner kon niet meer rond komen

In de betreffende rechtszaak had een man met zijn ex afgesproken dat er wederzijds geen alimentatie betaald hoefde te worden. De ex kon na een aantal jaren toch niet meer rondkomen, waarop haar ex-man financieel bijsprong. Hij betaalde onder andere de hypotheekrente voor zijn ex.

Geen verplichting

Volgens de rechter bleek nergens uit dat er sprake was van een verplichting tot deze bijdragen. De betaalde bedragen waren daarom dan ook niet aftrekbaar.

Tip!
Leg een afgesproken alimentatieverplichting altijd schriftelijk vast.

Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right
Nmbrs
Nmbrs is een softwarepakket dat digitaal ondersteuning biedt op het gebied van HRM en salarisadministratie.
Lees verder
arrow right
Btw en buitenland 2024
Indien je goederen over de grens levert of diensten verleent aan klanten buiten Nederland, is het essentieel om de mogelijke btw-verplichtingen in andere landen te onderzoeken. Dat roept vragen op zoals: Moet ik btw in rekening brengen? Welk tarief moet ik hanteren? Wie is verantwoordelijk voor de btw-afdracht? In welk land moet de btw worden voldaan? Hoe kan ik betaalde btw terugvorderen? Deze advieswijzer belicht op hoofdlijnen de btw-verplichtingen die relevant kunnen zijn wanneer je internationaal zakendoet.
Lees verder
arrow right
King Finance
Met King Finance heb je overzicht en grip op jouw financiën. 
Lees verder
arrow right
Jimme Schuit

Jimme Schuit

Assistent-accountant