26 augustus 2024

Agro: Aanvullende gegevens voor alle bedrijven

In januari 2025 moeten alle landbouwbedrijven ‘Aanvullende gegevens’ over 2024 indienen. Dit betekent dat o.a. ook akker- en tuinbouwbedrijven hieraan moeten voldoen.

Aanvullende gegevens begin 2025 indienen

Derogatiebedrijven en veel bedrijven met landbouwhuisdieren moeten al diverse jaren ‘Aanvullende gegevens’ indienen bij RVO. Nieuw is dat je dit nu ook moet doen als je bijvoorbeeld een akker- of tuinbouwbedrijf of een extensief veehouderijbedrijf hebt. Je geeft jouw ‘Aanvullende gegevens’ op in januari 2025. Het gaat hierbij o.a. om de eindvoorraden (kunst)meststoffen 2024 en de aanvoer van kunstmeststoffen in 2024.

Verplicht elektronisch mestregister

Met deze opgave geeft Nederland invulling aan het elektronische mestregister dat verplicht is vanuit de derogatie. Het register moet inzicht geven in het stikstof- en fosfaatgebruik op jouw bedrijf. Met de ‘Aanvullende gegevens ’ en jouw gegevens uit de Gecombineerde opgave heeft RVO voldoende informatie om het verplichte mestregister voor jou te vullen.

Tip!

Begin 2025 moet je de ‘Aanvullende gegevens’ over 2024 indienen. Deze gegevens kun je ook zelf gebruiken om te controleren of je binnen de gebruiksnormen blijft.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Na overdracht: GO ook door overnemer
Heb je te maken met een bedrijfsoverdracht na 17 mei? Dan heeft het oorspronkelijke bedrijf (de overdrager) de GLB-aanmelding met de Gecombineerde opgave (GO) ingediend. Het nieuwe bedrijf (de overnemer) moet de GO ook indienen voorafgaand aan de periode van de definitieve GLB-aanvraag (15 oktober t/m 2 december).
Lees verder
arrow right
Agro: Afroming productierechten vanaf 2025?
In het ‘Plan van aanpak mestmarkt’ stelde de voormalige minister Adema voor om bij de overdracht van varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten een afroming van 30% toe te passen. Deze afroming geldt niet bij overdracht aan bloed- of aanverwanten tot de derde graad. Door deze voorgestelde wijziging zal afroming in meer situaties plaatsvinden, zoals bij volledige bedrijfsoverdrachten aan derden.
Lees verder
arrow right
Agro: Bodembedekking najaar kleigrond vervallen
Als onderdeel van de versoepelingen van de GLB-voorwaarden is de verplichting voor bodembedekking op kleigrond in het najaar komen te vervallen.
Lees verder
arrow right
Agro: Vanaf 2025 geen ‘4% niet-productief areaal’
In 2025 worden de GLB-conditionaliteiten waarschijnlijk versoepeld. Het lijkt erop dat je dan geen 4% niet-productief areaal meer hoeft aan te leggen.
Lees verder
arrow right
Agro: Vanaf 2025 geen ‘4% niet-productief areaal’
In 2025 worden de GLB-conditionaliteiten waarschijnlijk versoepeld. Het lijkt erop dat je dan geen 4% niet-productief areaal meer hoeft aan te leggen.
Lees verder
arrow right
Agro: Gecombineerde opgave actueel houden
Het is inmiddels een tijdje geleden dat je jouw Gecombineerde opgave (GO) hebt ingediend. Het is mogelijk dat er sindsdien veranderingen zijn opgetreden of dat je achteraf ontdekt dat de GO niet volledig correct is ingevuld. In dat geval ben je verplicht om de GO aan te passen en opnieuw in te dienen, zodat je gegevens up-to-date blijven.
Lees verder
arrow right