26 augustus 2024

Agro: Gecombineerde opgave actueel houden

Het is inmiddels een tijdje geleden dat je jouw Gecombineerde opgave (GO) hebt ingediend. Het is mogelijk dat er sindsdien veranderingen zijn opgetreden of dat je achteraf ontdekt dat de GO niet volledig correct is ingevuld. In dat geval ben je verplicht om de GO aan te passen en opnieuw in te dienen, zodat je gegevens up-to-date blijven.

Doorgeven wijzigingen

Zaken die je verplicht bent om door te geven zijn o.a.:

  • Wijzigingen in het hoofd- of vanggewas dat je teelt of gaat telen.
  • Inzaaidatum of -periode van jouw vanggewas.
  • Perceel dat je alsnog wilt inzetten als verplicht rustgewas op zand/löss, middels het telen van een korte hoofdteelt gevolgd door een onbemest vanggewas (inzaai voor 1 september).
  • Noemenswaardige hinder (> 90 dagen) op het perceel.
  • Niet of niet volgens de voorwaarden uitvoeren van eco-activiteiten.
  • Percelen en landschapselementen die je in gebruik had op 15 mei, maar vergeten bent om op te geven.
  • Percelen en landschapselementen die je wel hebt opgegeven, maar toch niet in gebruik had op 15 mei.

Tijdig intrekken eco-activiteiten

Heb je eco-activiteiten opgegeven met de GO? En voer je bepaalde eco-activiteiten niet uit, of voldoe je (deels) niet aan de voorwaarden? Zodra dit bekend is moet je de eco-activiteit intrekken. Het is ook mogelijk om het perceel te splitsen in een perceel met eco-activiteit en een perceel zonder.

Het is niet de bedoeling dat je wacht tot het indienen van jouw definitieve aanvraag.

Tijdstip melden soms duidelijk, niet altijd

Bij bijvoorbeeld de eco-activiteit ‘vroeg ras rooigewas uiterlijk 31 augustus’ is het op 1 september duidelijk of het gewas uiterlijk 31 augustus is gerooid. Als dat niet het geval is, moet de eco-activiteit ‘direct’ worden ingetrokken.

Bij diverse eco-activiteiten is het lastiger te bepalen wanneer niet (meer) wordt voldaan of niet aan de voorwaarden kan worden voldaan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de eco-activiteit ‘weidegang’ (zijn uren weidegang nog steeds haalbaar of niet?). Dan is het moment van intrekken moeilijker te bepalen.

Let op!

Geef jouw wijzigingen in de GO tijdig door. Je voorkomt hiermee een mogelijke korting op jouw GLB-subsidies. Heb je vragen? Informeer dan bij ons.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Aanvullende gegevens voor alle bedrijven
In januari 2025 moeten alle landbouwbedrijven ‘Aanvullende gegevens’ over 2024 indienen. Dit betekent dat o.a. ook akker- en tuinbouwbedrijven hieraan moeten voldoen.
Lees verder
arrow right
Agro: Na overdracht: GO ook door overnemer
Heb je te maken met een bedrijfsoverdracht na 17 mei? Dan heeft het oorspronkelijke bedrijf (de overdrager) de GLB-aanmelding met de Gecombineerde opgave (GO) ingediend. Het nieuwe bedrijf (de overnemer) moet de GO ook indienen voorafgaand aan de periode van de definitieve GLB-aanvraag (15 oktober t/m 2 december).
Lees verder
arrow right
Agro: Afroming productierechten vanaf 2025?
In het ‘Plan van aanpak mestmarkt’ stelde de voormalige minister Adema voor om bij de overdracht van varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten een afroming van 30% toe te passen. Deze afroming geldt niet bij overdracht aan bloed- of aanverwanten tot de derde graad. Door deze voorgestelde wijziging zal afroming in meer situaties plaatsvinden, zoals bij volledige bedrijfsoverdrachten aan derden.
Lees verder
arrow right
Agro: Bodembedekking najaar kleigrond vervallen
Als onderdeel van de versoepelingen van de GLB-voorwaarden is de verplichting voor bodembedekking op kleigrond in het najaar komen te vervallen.
Lees verder
arrow right
Agro: Vanaf 2025 geen ‘4% niet-productief areaal’
In 2025 worden de GLB-conditionaliteiten waarschijnlijk versoepeld. Het lijkt erop dat je dan geen 4% niet-productief areaal meer hoeft aan te leggen.
Lees verder
arrow right
Agro: Forse verhoging pachtnormen 2024
De pachtnormen voor 2024 zijn in alle pachtprijsgebieden aanzienlijk verhoogd, met stijgingen variërend van 16% tot 65%. Deze nieuwe normen zijn van kracht vanaf 1 juli 2024 en gelden zowel voor reguliere pachtcontracten als voor geliberaliseerde pachtcontracten met een looptijd van meer dan 6 jaar.
Lees verder
arrow right