26 augustus 2024

Agro: Na overdracht: GO ook door overnemer

Heb je te maken met een bedrijfsoverdracht na 17 mei? Dan heeft het oorspronkelijke bedrijf (de overdrager) de GLB-aanmelding met de Gecombineerde opgave (GO) ingediend. Het nieuwe bedrijf (de overnemer) moet de GO ook indienen voorafgaand aan de periode van de definitieve GLB-aanvraag (15 oktober t/m 2 december).

GO-gegevens van overdrager gebruiken

Moet je als overnemer de GO met GLB-aanmelding indienen? Dan moet de GO voor wat betreft de percelen en de eco-activiteiten gelijk zijn aan de eerder ingediende GO van de overdrager. Bij de meeste overdrachten moet de overnemer de GO zelf invullen. Soms kan RVO de betreffende gegevens overzetten.

Overzetten gegevens door RVO, let op instructies

Alleen bij een juridische wijziging (zelfde personen blijven betrokken), overlijden of een overdracht naar eigen burgerservicenummer (BSN) kan RVO de gegevens overzetten. Hierbij gelden bepaalde instructies van RVO:

  • De overdrager geeft op het formulier ‘Melding bedrijfsoverdracht of beëindiging agrarisch bedrijf’ aan dat hij de GLB-aanmelding volledig wil overdragen.
  • RVO zet de gegevens binnen 6 weken over. De overnemer mag de GO pas openen als de overnemer een mail van RVO heeft ontvangen.
  • De overnemer kan vervolgens de klaargezette GO openen, controleren en indienen.

GLB-aanmelding uiterlijk 14 oktober indienen

RVO geeft aan dat de overnemer de GO met GLB-aanmelding uiterlijk 14 oktober moet indienen. Als er sprake is dat RVO de gegevens van de overdrager kan overzetten, dan moet deze overdracht uiterlijk begin september worden gemeld bij RVO (vanwege de periode van 6 weken). Lukt dit niet, dan is het advies om contact op te nemen met RVO.

Let op!

Voldoet jouw bedrijfsoverdracht aan de voorwaarden voor het overzetten van GO-gegevens door RVO? Meld dan tijdig de bedrijfsoverdracht en volg de instructies van RVO.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Aanvullende gegevens voor alle bedrijven
In januari 2025 moeten alle landbouwbedrijven ‘Aanvullende gegevens’ over 2024 indienen. Dit betekent dat o.a. ook akker- en tuinbouwbedrijven hieraan moeten voldoen.
Lees verder
arrow right
Agro: Afroming productierechten vanaf 2025?
In het ‘Plan van aanpak mestmarkt’ stelde de voormalige minister Adema voor om bij de overdracht van varkens-, pluimvee- en fosfaatrechten een afroming van 30% toe te passen. Deze afroming geldt niet bij overdracht aan bloed- of aanverwanten tot de derde graad. Door deze voorgestelde wijziging zal afroming in meer situaties plaatsvinden, zoals bij volledige bedrijfsoverdrachten aan derden.
Lees verder
arrow right
Agro: Bodembedekking najaar kleigrond vervallen
Als onderdeel van de versoepelingen van de GLB-voorwaarden is de verplichting voor bodembedekking op kleigrond in het najaar komen te vervallen.
Lees verder
arrow right
Agro: Vanaf 2025 geen ‘4% niet-productief areaal’
In 2025 worden de GLB-conditionaliteiten waarschijnlijk versoepeld. Het lijkt erop dat je dan geen 4% niet-productief areaal meer hoeft aan te leggen.
Lees verder
arrow right
Agro: Gecombineerde opgave actueel houden
Het is inmiddels een tijdje geleden dat je jouw Gecombineerde opgave (GO) hebt ingediend. Het is mogelijk dat er sindsdien veranderingen zijn opgetreden of dat je achteraf ontdekt dat de GO niet volledig correct is ingevuld. In dat geval ben je verplicht om de GO aan te passen en opnieuw in te dienen, zodat je gegevens up-to-date blijven.
Lees verder
arrow right
Agro: Forse verhoging pachtnormen 2024
De pachtnormen voor 2024 zijn in alle pachtprijsgebieden aanzienlijk verhoogd, met stijgingen variërend van 16% tot 65%. Deze nieuwe normen zijn van kracht vanaf 1 juli 2024 en gelden zowel voor reguliere pachtcontracten als voor geliberaliseerde pachtcontracten met een looptijd van meer dan 6 jaar.
Lees verder
arrow right