5 februari 2024

Agro: bemestingsplan verplicht voor alle bedrijven

Ook niet-derogatiebedrijven moeten verplicht een bemestingsplan opstellen. Maak je geen gebruik van derogatie? Dan moet je jouw bemestingsplan uiterlijk 14 maart gereed hebben.

Bemestingsplan per perceel of gewas

Een bemestingsplan voor niet-derogatiebedrijven is vormvrij. Je moet het plan in eigen administratie bewaren. Dit bemestingsplan bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Per gewas of perceel een berekening van de geplande bemesting op basis van landbouwkundige adviezen. Grondmonsters zijn hierbij niet verplicht.
  • Jouw geplande bemesting op bedrijfsniveau en een berekening of dit past binnen jouw gebruiksnormen, incl. eventuele voorraden en aan- en afvoer.

Afwijkingen in ras of grondsoort

Zijn er binnen een gewas afwijkingen in het ras of de grondsoort waarop je het gewas teelt? Dan moet je hiermee rekening houden in jouw bemestingsadvies.

Vaak voldoet gangbaar bemestingsplan

In de praktijk zullen veel gangbare landbouwkundige (akkerbouw) bemestingsplannen aan de voorwaarden voldoen.

Tot slot

Maak je jaarlijks al een (landbouwkundig) bemestingsplan? Ga na of dit aan de voorwaarden voldoet en bewaar het in jouw administratie. Heb je vragen over jouw bemestingsplan? Wij helpen je graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Schenkbelasting en vermogen in box 3 bij schenking 'vrij van recht'
Bij een schenking is de ontvanger verantwoordelijk voor het betalen van schenkbelasting. Bij een schenking 'vrij van recht' komen de schenker en ontvanger echter overeen dat de schenker deze belasting betaalt. De Belastingdienst heeft uitgelegd welke gevolgen dit kan hebben voor het vermogen en daarmee voor de verschuldigde belasting in box 3.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Definitieve berekening Wtl 2023: controleren en bezwaar maken
De Belastingdienst stuurt vóór 1 augustus 2024 de beschikkingen Wtl 2023. Hierin staat je recht op LIV, jeugd-LIV en/of een LKV voor 2023 vermeld. Ben je het niet eens met de berekening? Dien dan binnen zes weken na de datum van de beschikking een bezwaar in.
Lees verder
arrow right
Btw-behandeling van zonnepanelen op huurwoningen verduidelijkt
Volgens een arrest van de Hoge Raad worden een huurwoning en de daarop geplaatste zonnepanelen voor de btw als één bedrijfsmiddel beschouwd. Dit betekent dat de aftrekbare btw proportioneel moet worden berekend op basis van zowel de belaste als de vrijgestelde omzet.
Lees verder
arrow right