5 februari 2024

Agro: bemestingsplan verplicht voor alle bedrijven

Ook niet-derogatiebedrijven moeten verplicht een bemestingsplan opstellen. Maak je geen gebruik van derogatie? Dan moet je jouw bemestingsplan uiterlijk 14 maart gereed hebben.

Bemestingsplan per perceel of gewas

Een bemestingsplan voor niet-derogatiebedrijven is vormvrij. Je moet het plan in eigen administratie bewaren. Dit bemestingsplan bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Per gewas of perceel een berekening van de geplande bemesting op basis van landbouwkundige adviezen. Grondmonsters zijn hierbij niet verplicht.
  • Jouw geplande bemesting op bedrijfsniveau en een berekening of dit past binnen jouw gebruiksnormen, incl. eventuele voorraden en aan- en afvoer.

Afwijkingen in ras of grondsoort

Zijn er binnen een gewas afwijkingen in het ras of de grondsoort waarop je het gewas teelt? Dan moet je hiermee rekening houden in jouw bemestingsadvies.

Vaak voldoet gangbaar bemestingsplan

In de praktijk zullen veel gangbare landbouwkundige (akkerbouw) bemestingsplannen aan de voorwaarden voldoen.

Tot slot

Maak je jaarlijks al een (landbouwkundig) bemestingsplan? Ga na of dit aan de voorwaarden voldoet en bewaar het in jouw administratie. Heb je vragen over jouw bemestingsplan? Wij helpen je graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Wanneer Dga-taks bij lening van bank?
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) die veel leent van zijn eigen bv, is sinds 2023 onderhevig aan belasting. Deze belasting wordt ook wel de dga-taks genoemd. Zelfs leningen die een dga afsluit bij een bank kunnen onder bepaalde omstandigheden onderhevig zijn aan deze dga-taks.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right