27 januari 2022

Agro: derogatie 2022

In 2022 wordt er pas laat bekendgemaakt of Nederland derogatie krijgt. Ben je melkveehouder? Dan betekent dit een onzekere periode. Wil je, indien het mogelijk wordt, gebruikmaken van derogatie? Keuzes in het bemesten van jouw grasland spelen vooral na de tweede snede.

Grote onzekerheid derogatie

Op dit moment is niet bekend of Nederland voor 2022 derogatie krijgt en wanneer dit besluit valt. Ook is niet bekend wat, bij een positief besluit, de voorwaarden worden. Wil je van derogatie gebruikmaken als dit mogelijk is? Hanteer dan voorlopig de derogatievoorwaarden van 2021.

Eerste twee snedes: maximaal 170 kg stikstof

Het is verstandig om met de bemesting van de eerste twee snedes gras onder de 170 kg stikstof uit dierlijke mest te blijven. Vaak kun je dan bemesten zoals je gewend bent. Misschien dat je jouw mestgift iets moet verlagen. Je hoeft pas na de tweede grassnede keuzes te maken over de bemesting in de rest van het jaar. Hopelijk is er dan meer duidelijkheid over de kans dat derogatie wordt verleend.

Mestafvoer in het voorjaar

Als derogatie niet doorgaat, dan zal in het najaar de druk op de mestmarkt flink toenemen. Moet je ook met derogatie mest afvoeren? Voer deze mest dan in ieder geval alvast in het voorjaar af.

Geen derogatie: extra mest afvoeren of in voorraad nemen

Als blijkt dat Nederland geen derogatie krijgt, dan moet je terug naar 170 kg stikstof per hectare. Je moet dan extra mest afvoeren of in voorraad nemen. Heb je voor dit laatste onvoldoende mestopslagcapaciteit? Dan is een verstandige overweging om al in het voorjaar extra mest af te voeren.

Pas na het voorjaar moet je ‘echte’ keuzes maken voor de bemesting van jouw percelen. Voer zo nodig (extra) mest af in het voorjaar.

Tot slot

Lees ook de andere agro gerelateerde nieuwsartikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Annelies Mul

Annelies Mul

Secretaresse

Belastingadviseur
Word jij enthousiast van fiscale vraagstukken en wil jij een actieve bijdrage leveren aan onze adviespraktijk? De uitdagingen variëren van het signaleren en zelfstandig uitvoeren van belastingadviezen, het voeren van klantgesprekken, tot het begeleiden van collega’s bij (complexe) aangifte- en belastingadviesopdrachten.
Lees verder
arrow right
Managementassistent
Omnyacc is sterk aan het groeien en dat geldt ook voor onze vestiging in Leeuwarden. We bieden onze klanten een breed scala aan diensten aan, dat vaak verder gaat dan alleen traditionele accountantsdiensten. Door de groeiende vraag naar deze integrale dienstverlening, waarbij meerdere disciplines met elkaar samenwerken, zijn we op zoek naar versterking voor ons team managementondersteuning. Ben jij die enthousiaste collega die graag samen met ons het verschil blijft maken voor onze klanten? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right
Box 1 of box 3: inkomsten verhuur
Wanneer je een pand verhuurt, kunnen de huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. Het is vooral belangrijk om te bepalen hoeveel werkzaamheden er verbonden zijn aan de verhuur. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.
Lees verder
arrow right