Enkele maatregelen uit het ontwerp 7e Actieprogramma komen vrijwel zeker terug in het nieuwe GLB. Je kunt hierbij denken aan bufferstroken en rustgewassen. Hierdoor komen de basispremie en steun vanuit de ecoregeling ‘sneller in beeld’.
Wil je vanuit het nieuwe GLB (vanaf 2023) basispremie, steun vanuit ecoregeling en/of ANLb-subsidie ontvangen? Dan moet je tenminste aan de basisvoorwaarden (conditionaliteit) voldoen. Binnen deze basisvoorwaarden worden o.a. bufferstroken en gewasrotatie (o.a. inzet rustgewassen) verplicht gesteld. Ook kun je bufferstroken inzetten als ‘niet-productief areaal’.
Het streven is om de eisen uit het 7e AP zoveel mogelijk te stroomlijnen met de basisvoorwaarden van het nieuwe GLB. Doel is dat je met enkele extra stappen in aanmerking kunt komen voor tenminste de basispremie. Waarschijnlijk is dit, ondanks de extra eisen, ook voor jou financieel interessant.
De ecoregeling gaat nog een stapje verder. Doe je méér dan je verplicht bent binnen de GLB-basisvoorwaarden en/of het 7e AP? Dan kun je deze maatregelen wellicht meetellen voor de ecoregeling.
Teel je in de periode van 2023 t/m 2026 méér rustgewassen in rotatie dan de verplichte 1:4? Dan komt het meerdere wellicht in aanmerking voor de ecoregeling. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je bredere bufferstroken aanlegt dan je verplicht bent. Of je zaait een bloemenmengsel in op jouw bufferstrook. Ook als je meer dan de ‘60% verplichte vanggewassen’ inzaait, kun je dit ‘meerdere’ t/m 2026 wellicht inzetten voor de ecoregeling. Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling moet je wel ‘punten scoren’ op een vijftal thema’s.
Doe je meer dan de verplichtingen vanuit het 7e AP en de GLB-basisvoorwaarden? Dan kun je vanaf 2023, mogelijk met steun vanuit de ecoregeling, inspelen op toekomstige verplichtingen.
Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen: