2 november 2021

Agro: interactie 7e AP en nieuw GLB

Enkele maatregelen uit het ontwerp 7e Actieprogramma komen vrijwel zeker terug in het nieuwe GLB. Je kunt hierbij denken aan bufferstroken en rustgewassen. Hierdoor komen de basispremie en steun vanuit de ecoregeling ‘sneller in beeld’.

Basisvoorwaarden GLB

Wil je vanuit het nieuwe GLB (vanaf 2023) basispremie, steun vanuit ecoregeling en/of ANLb-subsidie ontvangen? Dan moet je tenminste aan de basisvoorwaarden (conditionaliteit) voldoen. Binnen deze basisvoorwaarden worden o.a. bufferstroken en gewasrotatie (o.a. inzet rustgewassen) verplicht gesteld. Ook kun je bufferstroken inzetten als ‘niet-productief areaal’.

7e AP: deels invulling conditionaliteit

Het streven is om de eisen uit het 7e AP zoveel mogelijk te stroomlijnen met de basisvoorwaarden van het nieuwe GLB. Doel is dat je met enkele extra stappen in aanmerking kunt komen voor tenminste de basispremie. Waarschijnlijk is dit, ondanks de extra eisen, ook voor jou financieel interessant.

Voor ecoregeling: extra stapje

De ecoregeling gaat nog een stapje verder. Doe je méér dan je verplicht bent binnen de GLB-basisvoorwaarden en/of het 7e AP? Dan kun je deze maatregelen wellicht meetellen voor de ecoregeling.

Voorbeelden

Teel je in de periode van 2023 t/m 2026 méér rustgewassen in rotatie dan de verplichte 1:4? Dan komt het meerdere wellicht in aanmerking voor de ecoregeling. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je bredere bufferstroken aanlegt dan je verplicht bent. Of je zaait een bloemenmengsel in op jouw bufferstrook. Ook als je meer dan de ‘60% verplichte vanggewassen’ inzaait, kun je dit ‘meerdere’ t/m 2026 wellicht inzetten voor de ecoregeling. Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling moet je wel ‘punten scoren’ op een vijftal thema’s.

Doe je meer dan de verplichtingen vanuit het 7e AP en de GLB-basisvoorwaarden? Dan kun je vanaf 2023, mogelijk met steun vanuit de ecoregeling, inspelen op toekomstige verplichtingen.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arbodienstverlening
Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Lees verder
arrow right
WMO-verklaring
Voor financiering vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en Jeugdwet geldt een plicht tot accountantscontrole. Benieuwd hoe onze aanpak voor jou werkt en wat dit je kunt opleveren?
Lees verder
arrow right
Huwelijkse voorwaarden
Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden beperk je de financiële risico’s voor jouw onderneming.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial
In de update van de lonenspecial 2020 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. De lonenspecial is een handig naslagwerk voor jou als werkgever. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op. 

Lees verder
arrow right