2 november 2021

Agro: interactie 7e AP en nieuw GLB

Enkele maatregelen uit het ontwerp 7e Actieprogramma komen vrijwel zeker terug in het nieuwe GLB. Je kunt hierbij denken aan bufferstroken en rustgewassen. Hierdoor komen de basispremie en steun vanuit de ecoregeling ‘sneller in beeld’.

Basisvoorwaarden GLB

Wil je vanuit het nieuwe GLB (vanaf 2023) basispremie, steun vanuit ecoregeling en/of ANLb-subsidie ontvangen? Dan moet je tenminste aan de basisvoorwaarden (conditionaliteit) voldoen. Binnen deze basisvoorwaarden worden o.a. bufferstroken en gewasrotatie (o.a. inzet rustgewassen) verplicht gesteld. Ook kun je bufferstroken inzetten als ‘niet-productief areaal’.

7e AP: deels invulling conditionaliteit

Het streven is om de eisen uit het 7e AP zoveel mogelijk te stroomlijnen met de basisvoorwaarden van het nieuwe GLB. Doel is dat je met enkele extra stappen in aanmerking kunt komen voor tenminste de basispremie. Waarschijnlijk is dit, ondanks de extra eisen, ook voor jou financieel interessant.

Voor ecoregeling: extra stapje

De ecoregeling gaat nog een stapje verder. Doe je méér dan je verplicht bent binnen de GLB-basisvoorwaarden en/of het 7e AP? Dan kun je deze maatregelen wellicht meetellen voor de ecoregeling.

Voorbeelden

Teel je in de periode van 2023 t/m 2026 méér rustgewassen in rotatie dan de verplichte 1:4? Dan komt het meerdere wellicht in aanmerking voor de ecoregeling. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je bredere bufferstroken aanlegt dan je verplicht bent. Of je zaait een bloemenmengsel in op jouw bufferstrook. Ook als je meer dan de ‘60% verplichte vanggewassen’ inzaait, kun je dit ‘meerdere’ t/m 2026 wellicht inzetten voor de ecoregeling. Om deel te kunnen nemen aan de ecoregeling moet je wel ‘punten scoren’ op een vijftal thema’s.

Doe je meer dan de verplichtingen vanuit het 7e AP en de GLB-basisvoorwaarden? Dan kun je vanaf 2023, mogelijk met steun vanuit de ecoregeling, inspelen op toekomstige verplichtingen.

Tot slot

Bekijk ook onze andere agro-gerelateerde nieuwsartikelen:

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Ontwikkelingen rondom box 3-heffing
Heb je box 3-vermogen opgenomen in je aangifte inkomstenbelasting voor de jaren tot en met 2023? De verwachting is dat de Hoge Raad in augustus/september een uitspraak zal doen over box 3. Ter voorbereiding op deze uitspraken ontwikkelt de Belastingdienst alvast een digitaal formulier genaamd 'opgaaf werkelijk rendement'.
Lees verder
arrow right
Medewerker secretariaat
Jouw warme begroetingen en professionele aanpak maken elke interactie met onze klanten en collega’s een plezierige ervaring. Jij bent de persoon die klantvriendelijkheid en nauwkeurigheid combineert tot een perfecte match.
Herken jij jezelf in bovenstaande eigenschappen? Dan is deze vacature jou op het lijf geschreven! Bij ons team van Omnyacc is er plaats op het secretariaat voor een collega die niet alleen initiatief neemt maar ook graag samenwerkt met anderen.
Lees verder
arrow right
Leasing auto
Financial of operational lease? Onze specialisten vergelijken en regelen de beste optie voor jou.
Lees verder
arrow right
Starten
Als startende ondernemer komt er ontzettend veel op je af waar je niet altijd kennis van hebt. Graag zetten wij samen met jou de eerste stap tot succes!
Lees verder
arrow right
Jurist arbeids- en ondernemingsrecht
Heb je ervaring op arbeids- en ondernemingsrechtelijk gebied en zet je deze kennis graag in voor klanten?
Lees verder
arrow right