30 januari 2023

Agro: niet-productief areaal bij eco-regeling

Wil je de eco-activiteit ‘kruidenrijke bufferstroken’ en/of ‘groene braak’ inzetten voor de eco-regeling? En heb je de waarde nodig? Dan is het van belang om jouw niet-productieve areaal in beeld te brengen. Voor de basispremie speelt dit in 2023 geen rol.

Niet bij bepaalde vrijstellingen

Bij de eco-regeling speelt het ‘niet-productief areaal’ geen rol voor:

  • bedrijven met meer dan 75% grasland (o.a. derogatiebedrijven).
  • volledig biologische bedrijven.

Berekening alleen als ‘waarde’ nodig is

Heb je minder dan 4% niet-productief areaal? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je wordt niet gekort. Echter wanneer je de eco-activiteiten ‘kruidenrijke bufferstroken’ en/of ‘groene braak’ inzet dan telt de waarde hiervan niet mee.

Niet-productief areaal op of aangrenzend aan bouwland

Voor jouw niet-productief areaal tellen alleen elementen mee die liggen op of grenzen aan jouw bouwland (incl. tijdelijk grasland). Zowel de elementen als het bouwland moet je op 15 mei in gebruik hebben.

Bepalen aanwezig niet-productief areaal

Op basis van jouw intekening bij RVO kun je de oppervlakte bepalen van jouw landschapselementen en overige niet-productieve elementen. Bij de bepaling van jouw niet-productief areaal mag je gebruik maken van zogenaamde ‘weegfactoren’. Bij een hogere weegfactor telt een oppervlakte zwaarder mee.

Inzetten verplichte bufferstroken als niet-productief areaal

Heb je de waarde van de ‘kruidenrijke bufferstroken’ en/of ‘groene braak’ nodig, maar heb je onvoldoende niet-productief areaal? Dan kun je overwegen om hiervoor bredere bufferstroken te maken of een strook groene braak aan te leggen. Een afweging van kosten en opbrengsten.

Let op!

Jouw ‘niet-productief areaal’ is in 2023 alleen van belang als je bepaalde eco-activiteiten inzet en de waarde hiervan nodig hebt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent-accountant/relatiebeheerder
Voor kantoor Den Burg (Texel) zijn wij op zoek naar een nieuwe collega. Je hebt een afgeronde opleiding Bedrijfseconomie of Accountancy, minimaal 4 jaar relevante werkervaring en affiniteit met automatisering. Je bent klantgericht, een teamspeler en je bent pro-actief. Jij denkt mee met de klant én met je collega's. Jij ziet dat automatisering ontzettend belangrijk is voor de toekomst voor onze branche. Je wilt je als professional blijven ontwikkelen en je ziet jezelf doorgroeien naar een leidinggevende rol.
Lees verder
arrow right
De Klimop
Van crisishulp tot langdurig verblijf voor kinderen die geïndiceerd zijn met een psychische kwetsbaarheid. Dat biedt De Klimop kinderen van 7 jaar tot en met 18+ sinds 2018. Een unieke zorgbelevening daar staan Jack Bakker (38 jaar) en zijn team van 50 zorgprofessionals voor.
Lees verder
arrow right
Mathijs de Groot

Mathijs de Groot

Registeraccountant

Betty Passchier

Betty Passchier

OmnyVitaal