Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

8 december 2022

Agro: Nieuwe GLB 2023

Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) gaat per 1 januari 2023 van start. In de periode van 1 maart t/m 15 mei kun je je aanmelden. Wij adviseren om vooraf jouw mogelijkheden in beeld te brengen en te kijken of je aan de voorwaarden kunt en wilt voldoen. Begin op tijd anders kom je straks tijd te kort.

Nieuwe GLB definitief opgenomen in nationale regelgeving

De voorlopige regels uit het Nationaal Strategisch Plan (NSP) zijn inmiddels opgenomen in de nationale ‘GLB-regeling’ en hiermee definitief vastgesteld. Alle praktijkvragen zijn echter nog niet beantwoord.

In 2023 extra vrijstellingen voor basisvoorwaarden

Wil je vanaf 2023 GLB-subsidies ontvangen zoals de basispremie, eco-premie en/of ANLb-subsidie? Dan moet je aan de basisvoorwaarden (conditionaliteit) voldoen. Voor het jaar 2023 geldt voor alle bedrijven een vrijstelling voor GLMC 7 ‘gewasrotatie’ en GLMC 8 ‘niet-productief areaal’.

Bufferstroken (GLMC 4 & 10) toch verplicht!

Onlangs is bekend gemaakt dat de bufferstroken pas vanaf 2024 worden ingevoerd. Het blijkt echter dat dit alleen geldt voor de Meststoffenwet. Dit houdt in dat je de bufferstroken toch moet toepassen indien je basispremie wilt ontvangen!

Overige GLMC’s vaak al wettelijk verplicht.

Aan de overige GLMC’s moet je toch al voldoen op basis van andere wetgeving. Alleen ten aanzien van de ‘bodembedekking’ (GLMC 6) gelden extra voorwaarden op bouwland op kleigrond.

Extra actie bij eco-regeling

Ondanks de verplichte bufferstroken zal de basispremie voor veel bedrijven binnen handbereik liggen. Wil je extra subsidie ontvangen met de eco-regeling? Dan moet je nagaan of het uitvoeren van bepaalde eco-activiteiten haalbaar is. Waarschijnlijk voer je sommige eco-activiteiten nu al uit. Je moet deze wel in kaart brengen en opgeven.

Bekijk en bespreek de voorwaarden voor de basispremie. Ga na of je aan de eco-regeling kunt en wilt voldoen en welke eco-activiteiten daarvoor nodig zijn. Wij ondersteunen je graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Natasja van 't Hoff

Natasja van 't Hoff

Backoffice medewerker

Melanie Kolster

Melanie Kolster

Communicatiemedewerker

Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.
Kabinet schrapt verhoging belastingrente vennootschapsbelasting

Kabinet schrapt verhoging belastingrente vennootschapsbelasting

27-02-2023

De verhoging naar 10,5 procent van de belastingrente op de vennootschapsbelasting (Vpb) is voorlopig van de baan. Pas later dit voorjaar beslist het kabinet wat het met het rentepercentage uiteindelijk gaat doen.
Beoordelen jaarrekening

Beoordelen jaarrekening

Een beoordelingsverklaring kan de oplossing zijn als je meer behoefte hebt aan zekerheid. Daarnaast kun je bij ons terecht voor de verplichte beoordeling.