8 december 2022

Agro: Nieuwe GLB 2023

Het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) gaat per 1 januari 2023 van start. In de periode van 1 maart t/m 15 mei kun je je aanmelden. Wij adviseren om vooraf jouw mogelijkheden in beeld te brengen en te kijken of je aan de voorwaarden kunt en wilt voldoen. Begin op tijd anders kom je straks tijd te kort.

Nieuwe GLB definitief opgenomen in nationale regelgeving

De voorlopige regels uit het Nationaal Strategisch Plan (NSP) zijn inmiddels opgenomen in de nationale ‘GLB-regeling’ en hiermee definitief vastgesteld. Alle praktijkvragen zijn echter nog niet beantwoord.

In 2023 extra vrijstellingen voor basisvoorwaarden

Wil je vanaf 2023 GLB-subsidies ontvangen zoals de basispremie, eco-premie en/of ANLb-subsidie? Dan moet je aan de basisvoorwaarden (conditionaliteit) voldoen. Voor het jaar 2023 geldt voor alle bedrijven een vrijstelling voor GLMC 7 ‘gewasrotatie’ en GLMC 8 ‘niet-productief areaal’.

Bufferstroken (GLMC 4 & 10) toch verplicht!

Onlangs is bekend gemaakt dat de bufferstroken pas vanaf 2024 worden ingevoerd. Het blijkt echter dat dit alleen geldt voor de Meststoffenwet. Dit houdt in dat je de bufferstroken toch moet toepassen indien je basispremie wilt ontvangen!

Overige GLMC’s vaak al wettelijk verplicht.

Aan de overige GLMC’s moet je toch al voldoen op basis van andere wetgeving. Alleen ten aanzien van de ‘bodembedekking’ (GLMC 6) gelden extra voorwaarden op bouwland op kleigrond.

Extra actie bij eco-regeling

Ondanks de verplichte bufferstroken zal de basispremie voor veel bedrijven binnen handbereik liggen. Wil je extra subsidie ontvangen met de eco-regeling? Dan moet je nagaan of het uitvoeren van bepaalde eco-activiteiten haalbaar is. Waarschijnlijk voer je sommige eco-activiteiten nu al uit. Je moet deze wel in kaart brengen en opgeven.

Bekijk en bespreek de voorwaarden voor de basispremie. Ga na of je aan de eco-regeling kunt en wilt voldoen en welke eco-activiteiten daarvoor nodig zijn. Wij ondersteunen je graag.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Lonenspecial 2024
Voor jou als werkgever is het belangrijk om op de hoogte te zijn op het gebied van personeels- en salarisadministratie. In de lonenspecial 2024 vind je de belangrijkste wijzigingen op dit gebied. De lonenspecial is een handig naslagwerk. Zo blijf je op de hoogte van de laatste actualiteiten. Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Lees verder
arrow right
Assistent accountant
Jouw hart gaat sneller kloppen van samenstelwerkzaamheden en klantcontact, maar daar stop je niet: je kijkt verder dan het werk op je bureau. Je denkt bewust na over waarom we werken zoals we doen, ondersteunt je collega’s en je draagt actief bij aan het verbeteren van interne processen.
Lees verder
arrow right
Exact
Het online boekhoudprogramma waarmee je tijd overhoudt om te ondernemen
Lees verder
arrow right
Annemarie Kuijper-Bos

Annemarie Kuijper-Bos

Secretaresse

HRM-workshops GoesDeen/Heerhugowaard/Hoorn
Op dinsdag 9 april verzorgen wij de HRM-workshops waarin we actuele ontwikkelingen en nuttige tips delen rondom fiscaal optimaal belonen en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving.
Lees verder
arrow right
Arbeidsvoorwaarden en cao
Beperk het personeelsverloop binnen jouw organisatie met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. 
Lees verder
arrow right