11 februari 2025

Agro: Nieuwe regels afroming productierechten vanaf 2025

Bij de overdracht van productierechten kun je te maken krijgen met afroming. Vanaf 2025 geldt dit niet alleen voor fosfaatrechten, maar ook voor varkens- en pluimveerechten. Deze afroming vindt zowel plaats bij losse overdrachten als bij bedrijfsoverdrachten. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de nieuwe regels en afromingspercentages, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Afromingspercentages productierechten

Vanaf 2025 gelden de volgende afromingspercentages:

  • Varkensrechten: 22%.
  • Pluimveerechten: 13%.
  • Fosfaatrechten: 30% (was 10%).

Niet altijd afroming, o.a. ’binnen familieverband’

Bij een overdracht van productierechten binnen familieverband vindt geen afroming plaats. Ook zijn er diverse uitzonderingen bij het leasen van rechten.

Afroming bij overdracht ‘losse’ overdrachten

Bij een overdracht van productierechten naar een ander bedrijf vindt, in de basis, afroming plaats. Echter in diverse situatie is er geen sprake van afroming.

Geen afroming binnen familieverband

Er is geen sprake van afroming bij een overdracht:

  • Naar bloed- of aanverwanten t/m de derde graad.
  • Naar een echtgenoot of geregistreerd partner.

Van een dergelijke relatie moet sprake zijn tussen tenminste één persoon in het oorspronkelijke bedrijf en tenminste één persoon in het bedrijf dat de rechten overneemt. Let op: bij een overdracht van of naar een BV vindt altijd afroming plaats ook al is er sprake van bloed- en aanverwantschap of echtgenoot/geregistreerd partner.

Geen afroming bij erfopvolging

Is er in jouw situatie sprake van erfopvolging? Ook dan worden de rechten niet afgeroomd.

Heen- en teruglease binnen kalenderjaar

Bij een heen- en teruglease binnen hetzelfde kalenderjaar (kortdurende lease) wordt de teruglease niet afgeroomd. Deze systematiek gold al bij de overdracht van fosfaatrechten en geldt nu ook voor varkens- en pluimveerechten. Voorwaarde is dat geleasede rechten in hetzelfde jaar weer teruggaan naar de verleaser.

Jaarlijks heen- en teruglease dierrechten

Vindt de kortdurende lease meerdere keren/jaren plaats tussen dezelfde bedrijven? Dan wordt, onder voorwaarden, alleen de allereerste heenlease afgeroomd. Bij de overdrachten in de volgende jaren wordt niet afgeroomd. Dit geldt tot maximaal het aantal rechten dat overblijft na afroming van de eerste heenlease.

Deze systematiek geldt t/m 2029 en alleen bij heen- en teruglease van varkens- en pluimveerechten.

Voorbeeld varkensrechten

Bij eerste heenlease in 2025 worden 1.000 varkensrechten overgedragen. Na afroming (22%) gaan 780 rechten terug naar verleaser.

In 2026 worden tussen dezelfde partijen weer 1.000 varkensrechten verleasd. Alleen de eerste 780 rechten worden niet afgeroomd. De overige 220 worden afgeroomd met 22% (48 rechten). Aan het einde van het jaar gaan 952 (780 + 172) rechten terug naar de verleaser.

Afromingsvrije lease voor fosfaatrechten

De afromingsvrije lease van maximaal 100 kg blijft alleen voor fosfaatrechten gelden. Zowel bij de heen- als de teruglease wordt niet gekort.

Let op!

Een afroming van rechten geldt nu ook bij de overdracht van varkens- en/of pluimveerechten. Ga bij een overdracht na of er sprake is van een afroming of van een uitzondering.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Agro: Afroming bij bedrijfsoverdracht: nieuwe regels vanaf 2025
Vanaf 2025 is afroming ook van toepassing bij bedrijfsoverdrachten. Nieuw hierbij is dat een bedrijfsoverdracht kan plaatsvinden zonder dat het KVK-nummer verandert, zolang de ‘landbouwer’ wijzigt.
Lees verder
arrow right
Hotelketen hoeft teveel ontvangen TVL niet terug te betalen
Een grote hotelketen hoeft de tijdens de coronacrisis te veel ontvangen TVL-subsidie niet terug te betalen. Dit heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald.
Lees verder
arrow right
Aangifte schenkbelasting 2024: wat u moet weten
Als je in 2024 een schenking hebt ontvangen, moet je mogelijk schenkbelasting aangeven. Dit kan tot en met 28 februari 2025.
Lees verder
arrow right