06 mei 2020

Akkoord met België grensarbeiders

De Belgische minister van Financiën heeft bevestigd dat Nederland en België een fiscaal akkoord hebben bereikt over de behandeling van thuiswerkende grensarbeiders.

Thuiswerken vanwege corona

Thuiswerken komt momenteel veelvuldig voor als gevolg van het coronavirus. Normaal gesproken wordt belasting geheven in het land waar men werkt. Vanwege het thuiswerken zou dit het woonland zijn, maar dit kan tot ongewenste inkomensgevolgen leiden.

Tijdelijk opgeschort

Bovengenoemd uitgangspunt is daarom tijdelijk opgeschort. Dit betekent dat een Belgische werknemer die in Nederland werkt maar tijdelijk thuiswerkt, toch gewoon in Nederland belast wordt. Andersom wordt een Nederlander die in België werkt en nu thuiswerkt, in België belast. De regeling geldt in ieder geval tot 31 mei 2020 en kan daarna worden verlengd.

Akkoord met Duitsland

Eerder al was een soortgelijk akkoord afgesloten met Duitsland. Ook deze afspraak geldt in ieder geval tot 31 mei en kan daarna worden verlengd.

Afwijken mag

Nederlanders die in Duitsland werken en nu thuiswerken, kunnen er ook voor kiezen om de thuisgewerkte dagen in Nederland te laten belasten. In de aangifte inkomstenbelasting 2020 moet deze keuze dan worden verwerkt. Het is nog onduidelijk of ook Nederlanders die in België werken hiervoor kunnen kiezen.

Heb je vragen over de belastingheffing van thuiswerkende grensarbeiders? Wij adviseren je graag.

Disclaimer

Omnyacc doet haar best om de informatie volledig te laten zijn. Echter, de ontwikkelingen en aanpassingen volgen elkaar in snel tempo op. De corona maatregelen zijn bijzondere maatregelen in een bijzondere tijd en de Rijksoverheid speelt in op wijzigingen in de omstandigheden en verbeteringen en aanvullingen van de regelingen. Onze nieuwsberichten kunnen om die reden niet meer up to date zijn op het moment dat deze door jou worden gelezen.

Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Uitruil van loon voor duurdere noodzakelijke voorzieningen: Wat zijn de regels?
De gerichte vrijstelling voor noodzakelijke voorzieningen geldt niet in combinatie met een uitruil van brutoloon via een cafetariaregeling. Dit kan anders zijn als de werknemer kiest voor een duurdere uitvoering. De Belastingdienst heeft met een voorbeeldsituatie verduidelijkt hoe dit in de praktijk uitwerkt bij de vergoeding van een mobiele telefoon.
Lees verder
arrow right
Is een immateriële schadevergoeding van de werkgever belastbaar?
Als je jouw verplichtingen tegenover jouw werknemers niet of niet volledig nakomt, kan dit resulteren in de verplichting om een schadevergoeding te betalen. Is deze schadevergoeding belastbaar als loon?
Lees verder
arrow right
Online aanvragen UWV voorzieningen voor werkgevers
Vanaf 22 juli 2024 kunnen bij het UWV diverse voorzieningen online worden aangevraagd, vooral gericht op werkgevers en werknemers.
Lees verder
arrow right