Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

7 september 2021

Wat valt onder de ARBO-voorziening 

Door de coronacrisis wordt er veelal vanuit huis gewerkt. Als werkgever kun je ARBO-voorzieningen onbelast aan je werknemers vergoeden. Denk hierbij aan een bureaustoel of bureau voor de thuiswerkplek. Hoe zit het als je een luxere versie wilt verstrekken? Mag dit ook onbelast en/of mag je een eigen bijdragen vragen?

ARBO-voorzieningen

ARBO-voorzieningen voor de werkplek thuis kun je onbelast vergoeden aan jouw werknemer als:

  • de ARBO-voorzieningen samenhangen met jouw verplichtingen op grond van de ARBO-wet, én
  • jouw werknemer de voorziening (gedeeltelijk) gebruikt in de werkruimte thuis, én
  • jouw werknemer geen eigen bijdrage betaalt voor die ARBO-voorzieningen, én
  • de inrichting van de thuiswerkruimte voldoet aan de eisen van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan geldt een zogenaamde gerichte vrijstelling in de werkkostenregeling (WKR). Dat houdt in dat je deze voorzieningen belastingvrij aan jouw werknemer kunt vergoeden. Ze gaan dan niet ten koste van de vrije ruimte van de WKR.

Tip!

Bij een ARBO-voorzieningen kun je denken aan een bureaustoel, een bureau, een bureaulamp, een beeldscherm, maar ook bijvoorbeeld aan een koptelefoon. Een en ander uiteraard afhankelijk van de functie die jouw werknemer uitoefent.

Luxere versie

Stel dat jouw werknemer, om te voldoen aan de ARBO-voorwaarden, een koptelefoon nodig heeft van € 100. De kosten van deze koptelefoon kun je dan onbelast aan jouw werknemer vergoeden. Wil de werknemer een luxer model aanschaffen van bijvoorbeeld € 250? Dan is de eerste € 100 nog steeds onbelast omdat je daarmee aan jouw ARBO-voorwaarden voldoet. Het restant (€ 150) valt echter niet onder de gerichte vrijstelling.

Tip!

Kies je ervoor om jouw werknemer te laten betalen uit zijn nettoloon voor het luxere deel van de ARBO-voorziening? Dan is dit niet in strijd met de voorwaarde dat de werknemer voor de ARBO-voorziening geen eigen bijdrage mag betalen. Op het ARBO-deel blijft dan dus de gerichte vrijstelling van toepassing.

Aanwijzen in de vrije ruimte

Er is een mogelijkheid om ook het luxere deel van de ARBO-voorziening onbelast te vergoeden. Je kunt dit deel namelijk aanwijzen als eindheffingsloon in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Zolang je nog voldoende vrije ruimte hebt, blijft ook het luxere deel dan onbelast.

Let op!

Blijkt aan het eind van 2021 dat je de vrije ruimte overschrijdt, dan betaal je over de overschrijding 80% eindheffing.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Arbodienstverlening

Arbodienstverlening

Hoe ga jij om met verzuim? Bij Omnyacc ben je aan het juiste adres voor een gezonde organisatie. Alle specialisten onder één dak.
Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Duurzame inzetbaarheid/verzuim

Met duurzame inzetbaarheid en verzuimmanagement voorkom, beheers en dring je verzuim terug.
Update lonenspecial 2021: corona en thuiswerken

Update lonenspecial 2021: corona en thuiswerken

28-06-2021

In de update van de lonenspecial 2021 tref je de belangrijkste wijzigingen aan op het gebied van personeel- en salarisadministratie. In dit nieuwsartikel gaan wij in op corona en thuiswerken. Zo ben jij weer op de hoogte!
Financieren met de overheid

Financieren met de overheid

Met de helpende hand van de overheid heb je meer kans van slagen.
Bedrijven krijgen opnieuw steun vanwege extra coronabeperkingen

Bedrijven krijgen opnieuw steun vanwege extra coronabeperkingen

28-11-2021

Vanwege de extra aangescherpte coronamaatregelen heeft het kabinet besloten opnieuw extra financiële steun beschikbaar te stellen voor de ondernemers die hiervan de dupe zijn.
Accountant Hoorn

Accountant Hoorn

Ben jij op zoek naar een accountant of adviseur die je kan helpen in elke fase van het ondernemerschap? Dan ben je bij Omnyacc Hoorn aan het juiste adres. Onze accountants kunnen je helpen bij het starten van je onderneming, in de groeifase bij het aantrekken van personeel, arbodienstverlening en verzuim, bij de administratie of fiscale zaken, maar ook bij het overdragen van je bedrijf en je pensioen. Wij doen alles om jou als ondernemer zo goed mogelijk bij te staan. Wil je meer weten over Omnyacc Hoorn? Lees dan snel verder.