19 maart 2021

Belastingaangifte en Tozo 

Heb je als ondernemer in 2020 de Tozo-uitkering aangevraagd? En heb je een partner? Let dan op, want je partner kan geconfronteerd worden met een belastingheffing. De Tozo wordt namelijk voor 50% aan je partner toegerekend. Dit kan in de honderden euro’s lopen.

Tozo

Zelfstandigen die door corona in financiële moeilijkheden zijn gekomen, kunnen sinds maart 2020 in aanmerking komen voor de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Via de Tozo kan het inkomen van een zelfstandige worden aangevuld tot het bestaansminimum. Dit is maximaal € 1.500. De Tozo kon in de eerste maanden ook worden verkregen als de partner van een zelfstandige zelf wel voldoende inkomen had.

Heb je een partner?

De toerekening van de Tozo geschiedt voor zelfstandigen met een partner voor 50% aan de partner, die hier ook zelf belasting over moet betalen. De gemeente houdt hier bij het uitbetalen wel rekening mee, maar niet met het feit dat de partner wellicht al een deel van de heffingskorting gebruikt vanwege eigen inkomsten.

Heffingskorting

Als de heffingskorting al helemaal of deels gebruikt is vanwege inkomsten van de partner zelf, wordt het deel van de Tozo dat aan de partner wordt toegerekend zwaarder belast. Dit wordt zichtbaar bij het doen van de belastingaangifte over 2020.

Vragen?

Heb je vragen over jouw belastingaangifte in combinatie met de Tozo? Onze adviseurs ondersteunen je graag. Neem gerust contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financiële administratie
Het digitaliseren van jouw financiële administratie levert inzicht en tijd op. Wil jij ook 24/7 inzicht in jouw cijfers? Wij helpen je graag.
Lees verder
arrow right
Box 1 of box 3: inkomsten verhuur
Wanneer je een pand verhuurt, kunnen de huurinkomsten belast worden in box 1 of box 3. Het is vooral belangrijk om te bepalen hoeveel werkzaamheden er verbonden zijn aan de verhuur. Dit speelt een belangrijke rol bij het bepalen of er sprake is van meer dan normaal actief vermogensbeheer.
Lees verder
arrow right
Alexandra Hansen

Alexandra Hansen

Assistent-accountant

Belastingadviseur
Ben jij de belastingadviseur die barst van ambitie en klaar is om zijn fiscale kennis naar een hoger niveau te tillen? Streef je naar het bieden van hoogwaardig fiscaal advies en nauwe samenwerking met onze klanten? Bij ons krijg je niet alleen de vrijheid, maar ook de ruimte om jouw rol te pakken en jouw ambities verder uit te bouwen. Kom ons team versterken bij ons kantoor in Zwaagdijk!
Lees verder
arrow right