30 november 2021

Belastingheffing en aandelenopties

Er is gesproken om de belastingheffing over aandelenopties te wijzigen. Dit plan is voorlopig van tafel. Er wordt onderzocht of de regeling enkel aangepast kan worden voor kleinere bedrijven. 

Belasting over aandelenopties

Aandelenopties zijn belast op het moment dat de opties worden omgezet in aandelen. Een nadeel hiervan is dat er soms al belasting betaald moet worden op een moment dat de aandelen nog niet verkocht mogen worden of dat er nog niet voldoende middelen zijn om de belasting te betalen.

Extra mogelijkheid

Het plan is om werknemers de keuze te bieden belasting te betalen op het moment waarop de bij uitoefening van de optie verkregen aandelen verhandelbaar zijn. Dan is er immers ook geld om de belasting te betalen.

Doel

Het doel van het kabinet is om met name startende bedrijven met weinig geld in kas, zoals start-ups, toch een mogelijkheid te bieden om werknemers aan zich te binden met opties. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel later dit jaar alsnog in stemming komt.

Toestemming Brussel

Voor de aanpassing van het wetsvoorstel is de toestemming van Brussel nodig. Nu onlangs de invoering van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) door Brussel is verhinderd, hecht het kabinet eraan om met betrekking tot de aanpassing van wetgeving inzake opties zorgvuldig te handelen.

Heb je vragen over de voorgenomen wijziging inzake de belastingheffing over aandelenopties? Neem dan contact met ons op.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Snelstart
SnelStart is een eenvoudig en overzichtelijk boekhoudpakket waarmee je veel tijd bespaart.
Lees verder
arrow right
Twinfield
Twinfield is een modern, veilig en bovenal gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma.
Lees verder
arrow right
Update lonenspecial 2025: vervoer
De bijtelling voor nieuwe auto’s met een CO₂-uitstoot boven de 0 gram per kilometer blijft in 2025 ongewijzigd op 22%, net als in voorgaande jaren.
Lees verder
arrow right
Jos de Lange

Jos de Lange

Accountant

Proeftijd onduidelijk? Dit kan werkgevers duur komen te staan
Een zorginstelling dacht een werkneemster tijdens haar proeftijd zonder grote financiële gevolgen te kunnen ontslaan. De kantonrechter oordeelde echter dat de proeftijd niet rechtsgeldig was en wees de werkneemster een vergoeding van €17.000 bruto toe. Wat speelde hier precies?
Lees verder
arrow right