6 september 2023

Belastingrente voor Vpb terug op 8%

Met ingang van 1 september 2023 wordt het belastingrentepercentage voor de vennootschapsbelasting (Vpb) opnieuw vastgesteld op 8%. Dit brengt het rentepercentage in lijn met het tarief voor te betalen belastingrente voor de Vpb.

Verschil opgeheven

Vanaf 1 maart 2023 waren de rentepercentages voor de belasting in de Vpb verschillend. Voor te vergoeden belastingrente Vpb gold een percentage van 10,5%, voor de te betalen belastingrente 8%.

Belastingrente

Er wordt belastingrente in rekening gebracht als de Belastingdienst jouw aanslag niet op tijd kan vaststellen. Dit is bijvoorbeeld het geval als jij te laat aangifte hebt gedaan of als de uiteindelijke aanslag hoger ligt dan zou volgen uit jouw aangifte. Anderzijds vergoedt de Belastingdienst belastingrente als de fiscus bijvoorbeeld zonder reden te lang doet over het opleggen van jouw belastingaanslag.

Afwijkend percentage

De te vergoeden en de te betalen belastingrente kennen in beginsel eenzelfde percentage. Toch bestond er sinds 1 maart van dit jaar een verschil in te betalen en te ontvangen belastingrente voor de Vpb. De oorzaak lag in het feit dat het percentage volgens de wet zou moeten stijgen naar 10,5%. Het kabinet vond dit ongewenst en handhaafde daarom het percentage op 8% voor te betalen belastingrente. Voor de te ontvangen belastingrente werd de stijging wel doorgevoerd.

Percentage weer gelijk

Het Besluit belasting- en invorderingsrente is inmiddels gewijzigd. Daarin is geregeld dat de te betalen en de te ontvangen rentepercentages weer hetzelfde zijn. Beide worden gesteld op 8%.

Nieuw regime

Staatssecretaris Van Rij heeft kenbaar gemaakt een nieuw regime van belastingrentes na te streven. Uitgangspunt is de verschillen tussen belastingrentepercentages te verkleinen. Ook wil Van Rij het verschil in rentepercentages tussen belasting- en invorderingsrente verkleinen. De staatssecretaris streeft ernaar een en ander per 1 januari 2024 te wijzigen.

Let op!

Of er een nieuw regime kan worden geïntroduceerd is onder meer afhankelijk van het feit of die plannen niet controversieel verklaard worden in verband met het vallen van het kabinet.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Vrijstelling Vpb stichting en vereniging
Heb je een vereniging of een stichting? Dan ben je belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting voor het gedeelte waarmee je de onderneming drijft. Er geldt een vrijstelling als de winst niet al te hoog is. Hoe kun je hiervan gebruikmaken?
Lees verder
arrow right
Kabinet schrapt verhoging belastingrente vennootschapsbelasting
De verhoging naar 10,5 procent van de belastingrente op de vennootschapsbelasting (Vpb) is voorlopig van de baan. Pas later dit voorjaar beslist het kabinet wat het met het rentepercentage uiteindelijk gaat doen.
Lees verder
arrow right
Inkomens- en verzuimverzekering
Als ondernemer kun je niet alle risico’s zelf dragen. Het verzuimrisico is daar een mooi voorbeeld van.
Lees verder
arrow right
Hypotheekrenteaftrek: samen verdelen met jouw partner
Als je een huis bezit met een hypotheek erop en je hebt een fiscale partner, dan kun je de aftrek van de hypotheekrente samen verdelen. Als achteraf blijkt dat de verdeling niet optimaal was, kun je deze herzien. Maar tot wanneer is dat mogelijk?
Lees verder
arrow right
Carina Marks

Carina Marks

Interne HR-adviseur

Subsidiecontrole
Het doel van een subsidiecontrole is aantonen dat het subsidiebedrag rechtmatig wordt besteed. Wij kunnen de subsidiecontrole voor je uitvoeren tegen een transparant tarief.
Lees verder
arrow right