Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

27 februari 2023

Kabinet schrapt verhoging belastingrente vennootschapsbelasting

De verhoging naar 10,5 procent van de belastingrente op de vennootschapsbelasting (Vpb) is voorlopig van de baan. Pas later dit voorjaar beslist het kabinet wat het met het rentepercentage uiteindelijk gaat doen.

Aanpassing Besluit

Om het percentage op 8% te kunnen houden, wordt het Besluit Belasting- en invorderingsrente zo spoedig mogelijk gewijzigd. Totdat deze wijziging is doorgevoerd, hebben belastingplichtigen die belastingrente voor de Vpb ontvangen, wél recht op het hogere percentage. Zij ontvangen dit via een nabetaling, nadat genoemd Besluit in werking is getreden.

Wanneer betaal je belastingrente voor de vennootschapsbelasting?

Je betaalt belastingrente als de fiscus jou een aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar waarop de aanslag betrekking heeft. Voor het jaar 2022 is dit dus 1 juli 2023. Je betaalt deze rente over het bedrag dat je aan belasting moet betalen.

Wanneer ontvang je belastingrente voor de Vpb?

Je ontvangt belastingrente voor de Vpb als je belasting terugkrijgt en de fiscus na ontvangst van jouw aangifte er langer dan drie maanden over doet om een aanslag op te leggen én de aanslag op of na 1 juli volgend op het belastingjaar wordt opgelegd. Je hebt alleen recht op belastingrente als de gegevens uit de aangifte zonder wijziging zijn overgenomen. Bij vermindering van een voorlopige aanslag Vpb heb je onder voorwaarden ook recht op 10,5% belastingrente.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Op deze manier voorkom je belastingrente

Op deze manier voorkom je belastingrente

04-04-2022

Wist je dat als jij een bv hebt, dat je belastingrente kan voorkomen door op tijd aangifte vennootschapsbelasting (Vpb) over het jaar 2021 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag Vpb te vragen. Hoe zit dat?
Vrijstelling VPB bij startende vereniging?

Vrijstelling VPB bij startende vereniging?

26-01-2022

Heb je een startende stichting of vereniging? Je zal dan eerder gebruik kunnen maken van de vrijstelling vennootschapsbelasting (VPB-vrijstelling) voor geringe winsten dan de Belastingdienst voor ogen had.
Jenny Brekelmans

Jenny Brekelmans

Administratief medewerker

Overdragen

Overdragen

Begin op tijd met de voorbereidingen want het verkoopklaar maken van jouw onderneming neemt enkele jaren in beslag.
Accountant Den Helder

Accountant Den Helder

Twijfel je weleens over de koers die je wilt varen met je bedrijf? Of is het prettig zo nu en dan te kunnen klankborden? Bij Omnyacc Den Helder staan er 70 specialisten voor je klaar. Naast de accountant die voor jou de jaarrekening opstelt en je op breed financieel vlak adviseert, vind je bij ons een team van specialisten die antwoord geeft op al jouw ondernemersvragen. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Lees snel verder.
Pensioen- en inkomensadviseur

Pensioen- en inkomensadviseur

  • Hoorn
  • 32-40 uur
  • HBO werk- en denkniveau