Sterk! voor ondernemers
Echt alles onder één dak
Sinds 1930
7.000 klanten gingen je voor

26 januari 2023

Wanneer betalingskorting bij betaling voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

De voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2023 vallen binnenkort op de mat. Betaal je deze aanslag op tijd in één keer, dan krijg je een betalingskorting.

Betalingskorting

Als je jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 in één keer betaalt voor de uiterste betaaldatum van de eerste termijn, dan mag je een betalingskorting op het te betalen bedrag in mindering brengen. De hoogte van deze korting wordt berekend over de helft van het bedrag dat je moet betalen, vermenigvuldigd met het percentage van de invorderingsrente. Dit percentage bedraagt momenteel 2%. De periode waarover de korting wordt berekend loopt van de uiterste betaaldatum van de eerste termijn tot het einde van 2023.

Tip!

Je hoeft de betalingskorting niet zelf te berekenen. Op jouw voorlopige aanslag zie je of je korting krijgt en hoe hoog deze korting is.

Betaal wel alles op tijd

De gehele voorlopige aanslag moet door de Belastingdienst ontvangen zijn op de datum die op jouw aanslag staat bij ‘eerste vervaldag’. Is het bedrag op die dag niet ontvangen door de Belastingdienst? Dan heb je geen recht op betalingskorting. Hetzelfde geldt als je maar een deel van de voorlopige aanslag op die datum betaald hebt. Je hebt in die situatie ook geen recht op een gedeeltelijke betalingskorting.

Let op!

Voor de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2023 is de betalingskorting helaas afgeschaft. Je kunt dus geen kortingsbedrag meer in mindering brengen als je de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2023 in één keer betaalt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Accountant

Accountant

  • Heemstede
  • 32-40 uur
  • AA/RA opleiding
Conny de Haan-Vink

Conny de Haan-Vink

Assistent-accountant

Basecone

Basecone

Heb jij ook nog een papieren archief en bonnetjes overal? Helemaal niet gek, want zo doen heel veel ondernemers het nog. Het kan alleen overzichtelijker door het creëren van je eigen digitale kantoor! Basecone is de software die jou als ondernemer kan helpen als het gaat om digitale documentverwerking. Basecone herkent facturen automatisch, doet direct een boekingsvoorstel en heeft koppelingen met diverse boekhoudpakketten. Gun jezelf dit gemak en bespaar tijd met Basecone.