26 januari 2023

Wanneer betalingskorting bij betaling voorlopige aanslag inkomstenbelasting?

De voorlopige aanslagen inkomstenbelasting 2023 vallen binnenkort op de mat. Betaal je deze aanslag op tijd in één keer, dan krijg je een betalingskorting.

Betalingskorting

Als je jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 in één keer betaalt voor de uiterste betaaldatum van de eerste termijn, dan mag je een betalingskorting op het te betalen bedrag in mindering brengen. De hoogte van deze korting wordt berekend over de helft van het bedrag dat je moet betalen, vermenigvuldigd met het percentage van de invorderingsrente. Dit percentage bedraagt momenteel 2%. De periode waarover de korting wordt berekend loopt van de uiterste betaaldatum van de eerste termijn tot het einde van 2023.

Tip!

Je hoeft de betalingskorting niet zelf te berekenen. Op jouw voorlopige aanslag zie je of je korting krijgt en hoe hoog deze korting is.

Betaal wel alles op tijd

De gehele voorlopige aanslag moet door de Belastingdienst ontvangen zijn op de datum die op jouw aanslag staat bij ‘eerste vervaldag’. Is het bedrag op die dag niet ontvangen door de Belastingdienst? Dan heb je geen recht op betalingskorting. Hetzelfde geldt als je maar een deel van de voorlopige aanslag op die datum betaald hebt. Je hebt in die situatie ook geen recht op een gedeeltelijke betalingskorting.

Let op!

Voor de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2023 is de betalingskorting helaas afgeschaft. Je kunt dus geen kortingsbedrag meer in mindering brengen als je de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting 2023 in één keer betaalt.

Speciaal voor jou

UITGELICHT

Financieel Administratief Medewerker (op locatie)
Een functie met ontelbare uitdagingen! In deze rol werk je niet alleen voor onze klanten binnen Omnyacc Den Helder, maar werk je ook afwisselend bij de klanten op locatie en neem je (deels) de financiële administratie uit handen en ondersteun je de klant bij zijn financiële rapportages. Een ideale combinatie als je zoekt naar afwisselende opdrachtgevers met de zekerheid van een werkgever.
Lees verder
arrow right
Geen verandering in immateriële schadevergoeding voor WOZ-zaken door hof
Wanneer je het oneens bent met een beslissing van de fiscus, heb je het recht om bezwaar en beroep aan te tekenen. In gevallen waarin de uitspraak aanzienlijk langer op zich laat wachten dan redelijkerwijs verwacht mag worden, dan heb je recht op een schadevergoeding. Het kabinet wil dergelijke schadevergoedingen in WOZ-zaken afschaffen.
Lees verder
arrow right
Visionplanner
Met Visionplanner krijg je inzicht hoe jouw organisatie er financieel voor staat.
Lees verder
arrow right
Zelfstandig assistent accountant controlepraktijk
Vanuit Omnyacc in Control richten we ons met het team op de assurance werkzaamheden. Door een groeiend klantenbestand richten we ons op versterking binnen het team. Ben jij zelfstandig en klantgericht en heb je de ambitie om door te groeien? Ben je daarnaast op zoek naar een combinatie van controlewerkzaamheden, adviesopdrachten en managementondersteuning? Dan zoeken wij jou!
Lees verder
arrow right